Verkoper slagerij
BK-0392-2
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Globaal
Titel
Verkoper slagerij
Deze benaming komt voor in de Competent fiche "D110601 Verkoper van voedingsmiddelen (m/v)"
Definitie
De verkoper slagerij adviseert de klant, verkoopt producten en oefent slagerij-activiteiten uit teneinde de klanten vakkundig te bedienen volgens de wensen van de klant
Niveau (VKS en EQF)
4
Jaar van erkenning
versie 2, 2020
Competenties
Opsomming competenties
- Competentie 1:
Werkt hygiënisch, voedselveilig en respecteert de welzijns- en arbeidswetgeving
- Respecteert de ARAB-wetgeving /de codex welzijn op het werk
- Respecteert de voorwaarden van voedselveiligheid en hygiëne
- Respecteert de milieuvoorschriften
- Respecteert de arbeidswetgeving
- Past hef- en tiltechnieken toe
- Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen
- Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen
- Stemt de techniek en het materieel af op de opdracht
- Controleert de staat van het materieel
- Respecteert het First In-First Out-principe en scheiding van productgroepen
- Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op
- Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen
- Gebruikt schoonmaakmaterieel
- Gebruikt een hoeveelheid product volgens het oppervlak en de vervuiling
- Sorteert en behandelt volgens de regelgeving het restafval, dierlijk afval en het risicoafval
- Slaat afval voor destructie op de daartoe voorziene plaatsen op
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van welzijnswetgeving
- Basiskennis van arbeidsovereenkomst
- Kennis van besmettingsgevaar en micro-organismen (listeria mono , E-coli , salmonella …)
- Grondige kennis van wettelijke richtlijnen m.b.t. koelen, bewaren en invriezen
- Grondige kennis van autocontrolegids van de slagerij G003
- Grondige kennis van GMP
- Grondige kennis van GHP
- Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
- Grondige kennis van de aanwezige infrastructuur op de werkvloer
- Grondige kennis van schoonmaak- en ontsmettingsprocedures
- Grondige kennis van geldende milieuvoorschriften i.v.m. de eigen taken
- Grondige kennis van kritische controlepunten voor het eigen werk
- Grondige kennis van geldende voorschriften voor preventie en veiligheid op het werk
- Grondige kennis van hygiëneregelgeving
- Grondige kennis van ergonomisch verantwoorde werkhoudingen
- Grondige kennis van hef- en tiltechnieken
- Competentie 2:
Werkt in teamverband
- Werkt op basis van een productieorder, technische fiche en/of opdracht
- Communiceert effectief en efficiënt
- Brieft de collega’s over de werkzaamheden
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van communicatietechnieken
- Grondige kennis van organisatiestructuur
- Grondige kennis van vakterminologie
- Competentie 3:
Controleert het vlees
- Controleert of het vlees voldoet aan de hygiënische voorschriften
- Slaat het vlees op in de koeling of diepvries
- Controleert de temperatuur in de opslagruimte en registreert deze op een lijst of met de computer
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van ICT
- Grondige kennis van wettelijke richtlijnen m.b.t. koelen, bewaren en invriezen
- Grondige kennis van voorwaarden voor opslag van goederen en producten
- Grondige kennis van kwaliteitsnormen
- Grondige kennis van traceerbaarheid van goederen en producten
- Competentie 4:
Verwerkt stukken vlees (uitsnijden, uitbenen, afwerken)
- Verwerkt stukken vlees (uitsnijden, uitbenen, afwerken…)
- Stemt het gereedschap af op de snijhandeling en de karakteristieken van het stuk vlees
- Versnijdt delen met behoud van herkomstidentificatie
- Verwijdert vet
- Maakt geen insnijdingen die het vlees in waarde doen dalen en de bewaringstermijn verkorten
- Zorgt dat er zo weinig mogelijk vlees aan de verwijderde delen hangt
- Verwijdert alle kleine bloeduitstortingen, beensplinters en kraakbeen
- Houdt het mes op snee
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van anatomie van dieren
- Grondige kennis van technieken om vlees te snijden
- Grondige kennis van technieken om stukken vlees uit te benen en op te delen
- Competentie 5:
Verdeelt de stukken
- Pelt, ontvliest en portioneert de stukken vlees
- Slaat overgebleven resten vlees op volgens bestemming
- Gebruikt recipiënten bestemd voor vlees volgens de hygiënische en wettelijke richtlijnen
- Houdt versnijdingen van verschillende loten apart in functie van traceerbaarheid
- Werkt volgens diersoort, orgaanvlees
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van allergenen
- Kennis van rode organenpakket
- Grondige kennis van technieken voor het ontvetten en ontvliezen van vlees
- Grondige kennis van voorwaarden voor opslag van goederen en producten
- Grondige kennis van technieken om vlees bij te snijden
- Grondige kennis van traceerbaarheid van goederen en producten
- Competentie 6:
Maakt vleesbereidingen, vermaalt en stelt samen volgens receptuur en doet geregeld visuele, geur- en temperatuurcontroles
- Weegt de benodigde ingrediënten af volgens receptuur of technische fiche
- Berekent hoeveelheden volgens receptuur of technische fiche
- Controleert de ingrediënten
- Maakt de ingrediënten productieklaar
- Maakt het vlees productieklaar
- Vermaalt, verkleint of hakt eventueel het vlees
- Vult het eventueel af
- Bereidt volgens receptuur of technische fiche
- Lardeert, bardeert, marineert
- Plaatst kippen in de grill
- Bereidt sandwiches en salades
- Controleert en registreert de temperatuur en de kwaliteit van het vlees
- Controleert en registreert het bereide product (visuele controles, geurcontroles, staalnames…)
- Respecteert het allergenenbeleid
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van allergenen
- Kennis van voedingstechnologie m.b.t. de te verwerken producten (gehakt, paté...)
- Kennis van natuur-, kunstdarmen (soorten, eigenschappen en gebruiksmogelijkheden), alginaatdarmen en de soorten poreuze darmen
- Kennis van bewaringstechnieken van grondstoffen, hulpstoffen, additieven, halffabricaten, afgewerkte producten, niet-verkochte waren...
- Grondige kennis van typologie van vleesstukken
- Grondige kennis van technieken voor het ontvetten en ontvliezen van vlees
- Grondige kennis van wettelijke richtlijnen m.b.t. koelen, bewaren en invriezen
- Grondige kennis van de aanwezige infrastructuur op de werkvloer
- Grondige kennis van voorwaarden voor opslag van goederen en producten
- Grondige kennis van kwaliteitsnormen
- Grondige kennis van HACCP-normen
- Grondige kennis van kwaliteitsverschillen in productievlees
- Grondige kennis van machines en het materieel voor het eigen werk
- Grondige kennis van technieken om vlees te snijden
- Grondige kennis van de functionaliteit van de ingrediënten
- Grondige kennis van de samenstelling van het vleesproduct en de rol van de grondstoffen, hulpstoffen en additieven
- Grondige kennis van malen, verkleinen en cutteren
- Grondige kennis van productiefiches/recepturen
- Grondige kennis van afvultechnieken
- Grondige kennis van technieken voor larderen, barderen en marineren
- Grondige kennis van traceerbaarheid van goederen en producten
- Competentie 7:
Snijdt en verpakt verse producten voor bestellingen, voor de zelfbedieningsafdeling en/of presenteert ze in de toonbank
- Verpakt producten met de hand of met een verpakkingsmachine
- Verpakt efficiënt en kostenbewust
- Weegt producten af
- Gebruikt een snijmachine
- Past afwerkings- en garneringstechnieken toe om de producten verkoopsklaar te maken
- Zorgt voor een evenwichtige vulling van de schalen
- Schikt en presenteert producten en schotels in de toonbank rekening houdend met het “First In-First Out” principe en de scheiding van productgroepen
- Brengt etiketten aan met de wettelijke informatie (prijs, gewicht, samenstelling,…)
- Controleert de verpakking en het etiket
- Vult de toonbank aan in de loop van de dag
- Plaatst promotionele artikels op een commerciële plaats
- Verwijdert producten die niet meer aan de (houdbaarheids)norm voldoen
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van allergenen
- Kennis van etikettering
- Kennis van snij- en verpakkingsmachines
- Kennis van presentatietechnieken van producten
- Kennis van bewaringstechnieken van grondstoffen, hulpstoffen, additieven, halffabricaten, afgewerkte producten, niet-verkochte waren...
- Kennis van verkooptechnieken
- Kennis van afwerkings- en garneringstechnieken
- Kennis van functionele rekenvaardigheden
- Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
- Grondige kennis van kritische controlepunten voor het eigen werk
- Grondige kennis van voorwaarden voor opslag van goederen en producten
- Grondige kennis van kwaliteitsnormen
- Grondige kennis van HACCP-normen
- Grondige kennis van criteria voor versheid van grondstoffen
- Grondige kennis van diverse meetinstrumenten
- Grondige kennis van verpakkingsmethoden
- Grondige kennis van invloed van een verpakking op de hygiëne en het bewaren van een product
- Grondige kennis van traceerbaarheid van goederen en producten
- Competentie 8:
Ontvangt goederen en producten en controleert de levering
- Vergelijkt de levering met de bestelbon en andere formulieren
- Registreert de levering
- Evalueert de kwaliteit van de levering
- Meldt leveringen die niet voldoen volgens de bedrijfseigen procedures
- Slaat de goederen en producten op volgens de gangbare principes
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van voorschriften voor ontvangst, controle en retour van goederen
- Grondige kennis van GMP
- Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
- Grondige kennis van voorwaarden voor opslag van goederen en producten
- Grondige kennis van registratietechnieken
- Grondige kennis van sorteer- en stockeertechnieken m.b.t. goederen en producten
- Competentie 9:
Controleert de staat en bewaring van bederfbare producten
- Beoordeelt de versheid zintuiglijk
- Controleert de temperatuur en de versheid van de goederen aan de hand van meetapparatuur
- Controleert en registreert de temperatuur in de opslagruimte
- Controleert vervaldata
- Verwijdert producten die niet meer aan de (houdbaarheids)norm voldoen
- Verwijdert beschadigde producten
- Registreert producten die verkocht worden met reductie of die verwijderd worden als afval
- met inbegrip van kennis:
- Grondige kennis van GMP
- Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
- Grondige kennis van registratietechnieken
- Grondige kennis van HACCP-normen
- Grondige kennis van criteria voor versheid van grondstoffen
- Competentie 10:
Verzamelt de opvolgdocumenten voor de traceerbaarheid van goederen (leveringsdata, temperatuuropmetingen, lotnummers...)
- Controleert de beschikbare product-, proces- en transportgegevens
- Registreert bij ontvangst de gegevens op lijsten en vermeldt afwijkingen
- Registreert de temperatuur in de opslagruimte
- Houdt gegevens bij met het oog op de traceerbaarheid van de goederen
- met inbegrip van kennis:
- Grondige kennis van GMP
- Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
- Grondige kennis van registratietechnieken
- Grondige kennis van traceerbaarheid van goederen en producten
- Competentie 11:
Gaat professioneel om met klanten en stelt de aankoopwensen van de klant vast
- Past uiterlijk en kleding aan de kenmerken van de verkoopomgeving aan
- Verwelkomt de klant professioneel
- Luistert naar de wens(en) van de klant
- Stelt vragen over de wens(en) van de klant
- Schat in hoe de klant wil geholpen worden
- Vermijdt conflicten met klanten
- Lost eventuele klachten op
- Detecteert verdachte klanten met het oog op diefstalpreventie
- Grijpt in op verdachte klanten, rekening houdend met de wetgeving en met de bedrijfsinterne procedures
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis Frans: zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen van klanten begrijpen en in eenvoudige bewoordingen communiceren over de belangrijke aspecten van de artikelen en de verkoop
- Basiskennis Engels: zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen van klanten begrijpen en in eenvoudige bewoordingen communiceren over de belangrijke aspecten van de artikelen en de verkoop
- Basiskennis van ICT
- Basiskennis van privacyregelgeving
- Basiskennis van multi channel
- Basiskennis van handelsrecht
- Kennis van principes van klantvriendelijkheid
- Kennis van typologie van klanten of consumenten
- Kennis van conflicthantering
- Kennis van verkooptechnieken
- Kennis van wet- en regelgeving i.v.m. diefstalpreventie: rechten van personeel en klant
- Kennis van communicatietechnieken
- Competentie 12:
Adviseert over de producten en diensten volgens de commerciële regels van de zaak
- Vertaalt de wens van de klant naar de mogelijkheden van het assortiment
- Geeft informatie over de kenmerken van de producten (oorsprong, gebruik…) en de voordelen voor de klant in functie van zijn wensen
- Demonstreert, toont producten of geeft proevertjes
- Adviseert de klant omtrent hoeveelheden en producten passend bij menu’s en aantal personen
- Raadt producten aan in functie van de wensen van de klant
- Geeft informatiemateriaal mee (brochures…)
- Stimuleert de klant tot een aankoopbeslissing
- Stelt aanvullende producten voor (meerverkoop)
- Informeert de klant over de diensten bij verkoop (levering, getrouwheidskaart…)
- Informeert de klant over houdbaarheden en verwerking van de producten
- Sluit de verkoop af
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van interculturele gebruiken
- Basiskennis van samenstelling van menu's
- Kennis van typologie van klanten of consumenten
- Kennis van verkooptechnieken
- Kennis van assortiment
- Competentie 13:
Ontvangt betalingen en bedient de kassa
- Start het kassa- en/of registratiesysteem
- Controleert de kassa aan het begin van de werkdag
- Bedient het kassa- en/of registratiesysteem
- Registreert correct de verkoopprijs en de bijkomende kosten
- Zoekt klantengegevens op
- Past klantgetrouwheidssystemen, kortingen en geschenkbonnen correct toe
- Informeert de klant over de verschillende betalingsmogelijkheden
- Maakt een BTW- bon of factuur volgens de wettelijke normen
- Geeft correct wisselgeld weer
- Handelt de verschillende betalingsmogelijkheden op een correcte manier af
- Reageert adequaat op fraudepogingen
- Sluit het kassa- en/of registratiesysteem
- Vermijdt kassaverschillen
- Telt het geld na sluiting
- Lost eenvoudige technische storingen op
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van fraudetechnieken
- Basiskennis van eenvoudige onderhoudstechnieken
- Basiskennis van ICT
- Kennis van betaalmiddelen (werking, geldigheid...)
- Kennis van opmaak van facturen
- Kennis van opmaak van BTW-bonnen
- Kennis van kassaverrichtingen
- Kennis van functionele rekenvaardigheden
- Competentie 14:
Ordent de voorraad en bevoorraadt
- Vult producten aan volgens het FIFO/FEFO-principe
- Merkt gebreken aan de producten op en neemt gepaste maatregelen ((bijna) vervallen producten uit de afdeling nemen...)
- Schikt producten aantrekkelijk en hygiënisch
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van ICT
- Kennis van voorraadbeheer
- Kennis van allergenen
- Grondige kennis van GMP
- Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
- Grondige kennis van HACCP-normen
- Competentie 15:
Volgt de voorraad op, stelt tekorten vast en maakt bestellingen
- Houdt gegevens bij over het verbruik van producten
- Berekent de hoeveelheid producten voor de bestelling
- Vult een bestelformulier in
- Contacteert leveranciers
- Bestelt producten
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van ICT
- Kennis van voorraadbeheer
- Kennis van bestellingen (bestelbonnen, opmaak, opvolging, procedures, formulieren...)
- Kennis van contacten leveranciers
- Grondige kennis van GMP
- Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
- Grondige kennis van traceerbaarheid van goederen en producten
Beschrijving competenties a.d.h.v. de descriptorelementen
Kennis
- Basiskennis van welzijnswetgeving
- Basiskennis van arbeidsovereenkomst
- Basiskennis van interculturele gebruiken
- Basiskennis van samenstelling van menu's
- Basiskennis van fraudetechnieken
- Basiskennis van eenvoudige onderhoudstechnieken
- Basiskennis Frans: zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen van klanten begrijpen en in eenvoudige bewoordingen communiceren over de belangrijke aspecten van de artikelen en de verkoop
- Basiskennis Engels: zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen van klanten begrijpen en in eenvoudige bewoordingen communiceren over de belangrijke aspecten van de artikelen en de verkoop
- Basiskennis van ICT
- Basiskennis van privacyregelgeving
- Basiskennis van multi channel
- Basiskennis van handelsrecht
- Kennis van betaalmiddelen (werking, geldigheid...)
- Kennis van opmaak van facturen
- Kennis van opmaak van BTW-bonnen
- Kennis van kassaverrichtingen
- Kennis van voorraadbeheer
- Kennis van allergenen
- Kennis van bestellingen (bestelbonnen, opmaak, opvolging, procedures, formulieren...)
- Kennis van contacten leveranciers
- Kennis van voorschriften voor ontvangst, controle en retour van goederen
- Kennis van etikettering
- Kennis van snij- en verpakkingsmachines
- Kennis van presentatietechnieken van producten
- Kennis van besmettingsgevaar en micro-organismen (listeria mono , E-coli , salmonella …)
- Kennis van voedingstechnologie m.b.t. de te verwerken producten (gehakt, paté...)
- Kennis van natuur-, kunstdarmen (soorten, eigenschappen en gebruiksmogelijkheden), alginaatdarmen en de soorten poreuze darmen
- Kennis van bewaringstechnieken van grondstoffen, hulpstoffen, additieven, halffabricaten, afgewerkte producten, niet-verkochte waren...
- Kennis van anatomie van dieren
- Kennis van rode organenpakket
- Kennis van principes van klantvriendelijkheid
- Kennis van typologie van klanten of consumenten
- Kennis van conflicthantering
- Kennis van verkooptechnieken
- Kennis van wet- en regelgeving i.v.m. diefstalpreventie: rechten van personeel en klant
- Kennis van assortiment
- Kennis van afwerkings- en garneringstechnieken
- Kennis van communicatietechnieken
- Kennis van functionele rekenvaardigheden
- Grondige kennis van typologie van vleesstukken
- Grondige kennis van technieken voor het ontvetten en ontvliezen van vlees
- Grondige kennis van wettelijke richtlijnen m.b.t. koelen, bewaren en invriezen
- Grondige kennis van autocontrolegids van de slagerij G003
- Grondige kennis van GMP
- Grondige kennis van GHP
- Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
- Grondige kennis van de aanwezige infrastructuur op de werkvloer
- Grondige kennis van schoonmaak- en ontsmettingsprocedures
- Grondige kennis van geldende milieuvoorschriften i.v.m. de eigen taken
- Grondige kennis van kritische controlepunten voor het eigen werk
- Grondige kennis van geldende voorschriften voor preventie en veiligheid op het werk
- Grondige kennis van hygiëneregelgeving
- Grondige kennis van ergonomisch verantwoorde werkhoudingen
- Grondige kennis van hef- en tiltechnieken
- Grondige kennis van voorwaarden voor opslag van goederen en producten
- Grondige kennis van kwaliteitsnormen
- Grondige kennis van registratietechnieken
- Grondige kennis van sorteer- en stockeertechnieken m.b.t. goederen en producten
- Grondige kennis van HACCP-normen
- Grondige kennis van kwaliteitsverschillen in productievlees
- Grondige kennis van machines en het materieel voor het eigen werk
- Grondige kennis van technieken om vlees te snijden
- Grondige kennis van de functionaliteit van de ingrediënten
- Grondige kennis van de samenstelling van het vleesproduct en de rol van de grondstoffen, hulpstoffen en additieven
- Grondige kennis van malen, verkleinen en cutteren
- Grondige kennis van productiefiches/recepturen
- Grondige kennis van afvultechnieken
- Grondige kennis van technieken voor larderen, barderen en marineren
- Grondige kennis van organisatiestructuur
- Grondige kennis van vakterminologie
- Grondige kennis van criteria voor versheid van grondstoffen
- Grondige kennis van diverse meetinstrumenten
- Grondige kennis van verpakkingsmethoden
- Grondige kennis van invloed van een verpakking op de hygiëne en het bewaren van een product
- Grondige kennis van technieken om stukken vlees uit te benen en op te delen
- Grondige kennis van technieken om vlees bij te snijden
- Grondige kennis van traceerbaarheid van goederen en producten
Cognitieve vaardigheden
- Respecteert de ARAB-wetgeving /de codex welzijn op het werk
- Respecteert de voorwaarden van voedselveiligheid en hygiëne
- Respecteert de milieuvoorschriften
- Respecteert de arbeidswetgeving
- Stemt de techniek en het materieel af op de opdracht
- Controleert de staat van het materieel
- Respecteert het First In-First Out-principe en scheiding van productgroepen
- Gebruikt een hoeveelheid product volgens het oppervlak en de vervuiling
- Werkt op basis van een productieorder, technische fiche en/of opdracht
- Communiceert effectief en efficiënt
- Brieft de collega’s over de werkzaamheden
- Controleert of het vlees voldoet aan de hygiënische voorschriften
- Controleert de temperatuur in de opslagruimte en registreert deze op een lijst of met de computer
- Stemt het gereedschap af op de snijhandeling en de karakteristieken van het stuk vlees
- Houdt versnijdingen van verschillende loten apart in functie van traceerbaarheid
- Werkt volgens diersoort, orgaanvlees
- Berekent hoeveelheden volgens receptuur of technische fiche
- Controleert de ingrediënten
- Bereidt volgens receptuur of technische fiche
- Controleert en registreert de temperatuur en de kwaliteit van het vlees
- Controleert en registreert het bereide product (visuele controles, geurcontroles, staalnames…)
- Respecteert het allergenenbeleid
- Controleert de verpakking en het etiket
- Vergelijkt de levering met de bestelbon en andere formulieren
- Registreert de levering
- Evalueert de kwaliteit van de levering
- Controleert de temperatuur en de versheid van de goederen aan de hand van meetapparatuur
- Controleert en registreert de temperatuur in de opslagruimte
- Controleert vervaldata
- Registreert producten die verkocht worden met reductie of die verwijderd worden als afval
- Controleert de beschikbare product-, proces- en transportgegevens
- Registreert bij ontvangst de gegevens op lijsten en vermeldt afwijkingen
- Registreert de temperatuur in de opslagruimte
- Houdt gegevens bij met het oog op de traceerbaarheid van de goederen
- Verwelkomt de klant professioneel
- Luistert naar de wens(en) van de klant
- Stelt vragen over de wens(en) van de klant
- Schat in hoe de klant wil geholpen worden
- Vertaalt de wens van de klant naar de mogelijkheden van het assortiment
- Geeft informatie over de kenmerken van de producten (oorsprong, gebruik…) en de voordelen voor de klant in functie van zijn wensen
- Demonstreert, toont producten of geeft proevertjes
- Adviseert de klant omtrent hoeveelheden en producten passend bij menu’s en aantal personen
- Raadt producten aan in functie van de wensen van de klant
- Geeft informatiemateriaal mee (brochures…)
- Stimuleert de klant tot een aankoopbeslissing
- Stelt aanvullende producten voor (meerverkoop)
- Informeert de klant over de diensten bij verkoop (levering, getrouwheidskaart…)
- Informeert de klant over houdbaarheden en verwerking van de producten
- Sluit de verkoop af
- Start het kassa- en/of registratiesysteem
- Controleert de kassa aan het begin van de werkdag
- Bedient het kassa- en/of registratiesysteem
- Registreert correct de verkoopprijs en de bijkomende kosten
- Zoekt klantengegevens op
- Past klantgetrouwheidssystemen, kortingen en geschenkbonnen correct toe
- Informeert de klant over de verschillende betalingsmogelijkheden
- Maakt een BTW- bon of factuur volgens de wettelijke normen
- Geeft correct wisselgeld weer
- Handelt de verschillende betalingsmogelijkheden op een correcte manier af
- Sluit het kassa- en/of registratiesysteem
- Telt het geld na sluiting
- Vult producten aan volgens het FIFO/FEFO-principe
- Houdt gegevens bij over het verbruik van producten
- Berekent de hoeveelheid producten voor de bestelling
- Vult een bestelformulier in
- Contacteert leveranciers
- Bestelt producten
Probleemoplossende vaardigheden
- Meldt leveringen die niet voldoen volgens de bedrijfseigen procedures
- Vermijdt conflicten met klanten
- Lost eventuele klachten op
- Detecteert verdachte klanten met het oog op diefstalpreventie
- Grijpt in op verdachte klanten, rekening houdend met de wetgeving en met de bedrijfsinterne procedures
- Reageert adequaat op fraudepogingen
- Vermijdt kassaverschillen
- Lost eenvoudige technische storingen op
- Merkt gebreken aan de producten op en neemt gepaste maatregelen ((bijna) vervallen producten uit de afdeling nemen...)
Motorische vaardigheden
- Past hef- en tiltechnieken toe
- Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen
- Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen
- Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op
- Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen
- Gebruikt schoonmaakmaterieel
- Sorteert en behandelt volgens de regelgeving het restafval, dierlijk afval en het risicoafval
- Slaat afval voor destructie op de daartoe voorziene plaatsen op
- Slaat het vlees op in de koeling of diepvries
- Verwerkt stukken vlees (uitsnijden, uitbenen, afwerken…)
- Versnijdt delen met behoud van herkomstidentificatie
- Verwijdert vet
- Maakt geen insnijdingen die het vlees in waarde doen dalen en de bewaringstermijn verkorten
- Zorgt dat er zo weinig mogelijk vlees aan de verwijderde delen hangt
- Verwijdert alle kleine bloeduitstortingen, beensplinters en kraakbeen
- Houdt het mes op snee
- Pelt, ontvliest en portioneert de stukken vlees
- Slaat overgebleven resten vlees op volgens bestemming
- Gebruikt recipiënten bestemd voor vlees volgens de hygiënische en wettelijke richtlijnen
- Weegt de benodigde ingrediënten af volgens receptuur of technische fiche
- Maakt de ingrediënten productieklaar
- Maakt het vlees productieklaar
- Vermaalt, verkleint of hakt eventueel het vlees
- Vult het eventueel af
- Lardeert, bardeert, marineert
- Plaatst kippen in de grill
- Bereidt sandwiches en salades
- Verpakt producten met de hand of met een verpakkingsmachine
- Verpakt efficiënt en kostenbewust
- Weegt producten af
- Gebruikt een snijmachine
- Past afwerkings- en garneringstechnieken toe om de producten verkoopsklaar te maken
- Zorgt voor een evenwichtige vulling van de schalen
- Schikt en presenteert producten en schotels in de toonbank rekening houdend met het “First In-First Out” principe en de scheiding van productgroepen
- Brengt etiketten aan met de wettelijke informatie (prijs, gewicht, samenstelling,…)
- Vult de toonbank aan in de loop van de dag
- Plaatst promotionele artikels op een commerciële plaats
- Verwijdert producten die niet meer aan de (houdbaarheids)norm voldoen
- Slaat de goederen en producten op volgens de gangbare principes
- Beoordeelt de versheid zintuiglijk
- Verwijdert producten die niet meer aan de (houdbaarheids)norm voldoen
- Verwijdert beschadigde producten
- Past uiterlijk en kleding aan de kenmerken van de verkoopomgeving aan
- Schikt producten aantrekkelijk en hygiënisch
Omgevingscontext
- Het beroep wordt uitgeoefend in slagerijen, slagerij-vleeswarenwinkels, in slagerijafdelingen in supermarkten, op markten, groothandel.
- Het beroep kan het hanteren van lasten en langdurig rechtstaan inhouden.
- Het werk vindt afwisselend plaats in warme en koude ruimtes.
- Omgang met een strikt tijdschema is nodig.
- Het dragen van hygiënische beschermkledij volgens wetgeving is vereist.
Handelingscontext
- De uiteenlopende handelingen moeten afgestemd zijn op de vlees- en producteigenschappen, de receptuur en technische fiche.
- De beroepsuitoefening vergt het vakkundig, economisch, ecologisch en hygiënisch omgaan met diverse grondstoffen, ingrediënten en producten die onderhevig zijn aan bederf.
- De aangegeven werkvolgorde wordt steeds gerespecteerd.
- Efficiënt kunnen handelen in kritische situaties i.v.m. voedselveiligheid en bij productafwijkingen (o.a. het inroepen van de instructies van de slager…).
- De gespecialiseerd verkoper slagerij moet aandachtig zijn, veilig handelen omwille van omgang met verschillende gevaarlijke apparatuur en materieel (messen…).
- Gaat om met verschillende producten en ingrediënten wat inhoudt dat er permanent rekening moet gehouden worden met voedselveiligheid.
- Handelt steeds kwaliteitsvol in alle omstandigheden volgens de bedrijfscultuur.
- Stelt de wens(en) van de klant centraal.
- Gaat op een klantvriendelijke wijze om met de klant.
- Past verkooptechnieken toe.
- De beroepsuitoefening vergt het omgaan met de van toepassing zijnde veiligheidsvoorschriften op de werkvloer en het respecteren van het arbeidsreglement.
- In team kunnen werken.
Autonomie
Is zelfstandig in
- Hygiënisch en voedselveilig werken
- Controleren van het vlees
- Verwerken van stukken vlees (uitsnijden, uitbenen, afwerken)
- Verdelen van stukken vlees
- Maken van vleesbereidingen
- Vermalen van vlees
- Visuele, geur- en temperatuurcontroles
- Snijden en verpakken van verse producten
- Ontvangen van goederen en producten
- Controleren van leveringen
- Omgang met klanten
- Adviseren over producten
- Ontvangen van betalingen en bedienen van de kassa
- Opvolgen van voorraad en opmaken van bestellingen
Is gebonden aan
- De autocontrolegids Slagerij G003
- De vigerende wetgeving met betrekking tot het beroep van slager-spekslager
- De wensen van de klant
Doet beroep op
- De leidinggevende of verantwoordelijke voor opdrachten en ondersteuning
Verantwoordelijkheid
- Werkt hygiënisch, voedselveilig en respecteert de welzijns- en arbeidswetgeving
- Werkt in teamverband
- Controleert het vlees
- Gaat professioneel om met klanten en stelt de aankoopwensen van de klant vast
- Adviseert over de producten en diensten volgens de commerciële regels van de zaak
- Ontvangt betalingen en bedient de kassa
- Ordent de voorraad en bevoorraadt
- Volgt de voorraad op, stelt tekorten vast en maakt bestellingen
- Ontvangt goederen en producten en controleert de levering
- Controleert de staat en bewaring van bederfbare producten
- Verzamelt de opvolgdocumenten voor de traceerbaarheid van goederen (leveringsdata, temperatuuropmetingen, lotnummers...)
- Snijdt en verpakt verse producten voor bestellingen, voor de zelfbedieningsafdeling en/of presenteert ze in de toonbank
- Maakt vleesbereidingen, vermaalt en stelt samen volgens receptuur en doet geregeld visuele, geur- en temperatuurcontroles
- Verwerkt stukken vlees (uitsnijden, uitbenen, afwerken)
- Verdeelt de stukken
Attesten en voorwaarden
Wettelijke attesten en voorwaarden
Voor de beroepsuitoefening van ‘Verkoper slagerij’ is het beschikken van volgende attesten en/of voldoen aan volgende voorwaarden wettelijk verplicht:
-
Meldingsplicht ziekte of symptomen aan de exploitant van het levensmiddelenbedrijf zoals bepaald in Verordening (EG) nr. 852/2004 van 29 april 2004, bijlage II, hoofdstuk VIII "Persoonlijke hygiëne"