Skip to Main Content
 

Beroepskwalificatie

Productieoperator voedingsindustrie

 
BK-0012-2
 Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.

Globaal

Titel

Productieoperator voedingsindustrie

Deze benaming wijkt af van de benaming in de gehanteerde Competent-fiches, doch deze benaming is zeer gebruikelijk en alom gekend in de sector zelf.

Definitie

Het opvolgen en analyseren van productiegegevens, het instellen, omstellen, bedienen, opvolgen en het sturen van de productie aan de installatie en/of vanuit de controlekamer, het uitvoeren van kwaliteitscontroles op geregelde tijdstippen, het uitvoeren van het basisonderhoud en het nemen van maatregelen in geval van storingen en afwijkingen, steeds in navolging van kwaliteitsprocedures, hygiëne-, milieu-, veiligheids- en productievoorschriften (kwaliteit, kosten, termijn, …) teneinde grondstoffen aan de machine(straat), -lijn te bewerken tot (half)afgewerkte producten.

Niveau (VKS en EQF)

4

Jaar van erkenning

versie 2, 2020

Competenties

Opsomming competenties

  • Competentie 1:
    Verzamelt en neemt kennis van de productiefiches en -voorschriften
    • Neemt de werkzaamheden van de vorige ploeg over
    • Neemt de planning door
    • Controleert en houdt zich aan productieorder en technische fiche
    • Raadpleegt (technische) voorschriften en productfiches
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van ICT
    • Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
    • Basiskennis van productieplanning
    • Basiskennis van communicatietechnieken
    • Kennis van interne productieprocedures
    • Kennis van kwaliteitscontrolesystemen
    • Kennis van etikettering en productidentificatie
    • Grondige kennis van het productieproces
  • Competentie 2:
    Controleert de voorraad grondstoffen en materialen (beschikbaarheid, tekorten, hoeveelheid, dosering, mengeling, conformiteit, kwaliteitsafwijkingen,…)
    • Houdt de voorraad op peil en onderneemt actie bij tekorten
    • Gebruikt toestellen voor goederentransport
    • Controleert de te verwerken grondstoffen en onderneemt actie bij afwijkingen
    • Stemt de hoeveelheid grondstoffen af op de opdracht
    • Volgt informatie van beeldschermen op
    • Gebruikt controle-instrumenten en interpreteert de controlegegevens
    • Houdt rekening met de interne codering
    • Past hef- en tiltechnieken toe
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van ICT
    • Basiskennis van opslag- en stapeltechnieken
    • Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
    • Basiskennis van voorraadbeheer
    • Kennis van productieapparatuur en gereedschappen
    • Kennis van de grondstoffen
    • Kennis van kwaliteitscontrolesystemen
    • Kennis van kwaliteitsnormen, waarden en toleranties
    • Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
    • Kennis van persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen
    • Kennis van (veiligheids)pictogrammen
    • Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken
    • Kennis van etikettering en productidentificatie
    • Kennis van toestellen voor goederentransport
    • Grondige kennis van procedures voor productcontrole
  • Competentie 3:
    Stelt de machine-(straat), -lijn in door het instellen, selecteren van een basisprogramma
    • Houdt zich aan productieorder en technische fiche
    • Stelt de machine(onderdelen) manueel of computergestuurd in
    • Kiest een programma/receptuur uit een keuzemenu voor de productie
    • Stelt de parameters en coördinaten manueel of computergestuurd in en volgt ze op, onder andere via beeldschermen
    • Raadpleegt (technische) voorschriften en productfiches
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis pneumatica gelinkt aan de werking van de installatie
    • Basiskennis hydraulica gelinkt aan de werking van de installatie
    • Basiskennis PLC (programmable logic controller - programmeerbare logische eenheid)
    • Kennis van productieapparatuur en gereedschappen
    • Kennis van de werking van een machine-(straat), -lijn
    • Kennis van procedures voor het afstellen van de machine-(straat), -lijn
    • Kennis van de grondstoffen
    • Grondige kennis van het productieproces
  • Competentie 4:
    Controleert de veiligheidsvoorzieningen van de machine-(straat), -lijn
    • Raadpleegt veiligheidsvoorschriften en leeft ze na
    • Volgt informatie op, zowel ter plaatse als via beeldschermen
    • Doet veiligheidscontroles/controlerondes
    • Merkt afwijkingen, storingen of de nood aan preventief onderhoud aan de machine-(straat), -lijn op
    • Evalueert veiligheidsrisico’s en neemt gepaste maatregelen
    • Legt de productie stil indien nodig
    • Meldt problemen aan de verantwoordelijke
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van storingsanalyse
    • Kennis van de werking van een machine-(straat), -lijn
    • Kennis van onderhoudstechnieken en -procedures voor preventief basisonderhoud
    • Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
    • Kennis van persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen
    • Kennis van (veiligheids)pictogrammen
    • Kennis van nood- en evacuatieprocedures
    • Kennis van procedures om de machine-(straat), -lijn te bedienen (incl. opstart- en stopprocedures)
  • Competentie 5:
    Start, bedient en stopt de machine- (straat), -lijn
    • Houdt zich aan (technische) voorschriften en productiefiches
    • Merkt afwijkingen, storingen of de nood aan preventief onderhoud op
    • Start de machine-(straat), -lijn op
    • Verzorgt de toevoer van grondstoffen en hulpproducten
    • Draait proef
    • Bedient de machine-(straat), -lijn
    • Volgt informatie op, zowel ter plaatse als via beeldschermen
    • Interpreteert gegevens en reageert passend
    • Stelt parameters manueel of computergestuurd af
    • Realiseert een zo efficiënt mogelijk procesverloop
    • Regelt de afvoer van geproduceerde goederen
    • Doet controles/controlerondes
    • Stopt de machine-(straat), -lijn
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van opslag- en stapeltechnieken
    • Basiskennis van meet- en regeltechnieken
    • Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
    • Kennis van interne productieprocedures
    • Kennis van de werking van een machine-(straat), -lijn
    • Kennis van procedures voor het afstellen van de machine-(straat), -lijn
    • Kennis van de grondstoffen
    • Kennis van kwaliteitsnormen, waarden en toleranties
    • Kennis van (veiligheids)pictogrammen
    • Kennis van nood- en evacuatieprocedures
    • Kennis van procedures om de machine-(straat), -lijn te bedienen (incl. opstart- en stopprocedures)
    • Grondige kennis van het productieproces
  • Competentie 6:
    Bewaakt het (geautomatiseerde) productieproces en stuurt bij indien nodig
    • Doet controles/controlerondes
    • Volgt informatie op, zowel ter plaatse als via beeldschermen
    • Verzamelt, controleert en analyseert gegevens van beeldschermen, controlepanelen, ...
    • Merkt afwijkingen, storingen of de nood aan preventief onderhoud op en neemt op passende wijze actie
    • Gaat na wat de oorzaak is van een storing, afwijking
    • Regelt machineonderdelen bij volgens de analyse
    • Regelt parameters/coördinaten bij volgens de analyse
    • Legt de productie stil indien nodig
    • Meldt problemen, afwijkingen aan de verantwoordelijke
    • Houdt gegevens bij over de aard van de storing of afwijking, het tijdstip en de oplossing
    • Raadpleegt (technische) voorschriften en productiefiches
    • Anticipeert proactief op afwijkingen en storingen
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis pneumatica gelinkt aan de werking van de installatie
    • Basiskennis van meet- en regeltechnieken
    • Basiskennis hydraulica gelinkt aan de werking van de installatie
    • Basiskennis van statistiek
    • Basiskennis van storingsanalyse
    • Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
    • Kennis van interne productieprocedures
    • Kennis van productieapparatuur en gereedschappen
    • Kennis van de werking van een machine-(straat), -lijn
    • Kennis van de grondstoffen
    • Kennis van kwaliteitsnormen, waarden en toleranties
    • Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
    • Kennis van (veiligheids)pictogrammen
    • Kennis van nood- en evacuatieprocedures
    • Kennis van procedures om de machine-(straat), -lijn te bedienen (incl. opstart- en stopprocedures)
    • Grondige kennis van het productieproces
  • Competentie 7:
    Voert preventief of correctief basisonderhoud uit aan de machine-(straat), -lijn
    • Merkt de noodzaak aan technisch onderhoud op
    • Plaatst de machine-(straat), -lijn in veiligheidsmodus voor het uitvoeren van onderhoud
    • Houdt zich aan onderhoudsplan en -richtlijnen
    • Voert eenvoudige onderhoudswerkzaamheden uit
    • Rapporteert problemen aan de technicus of de verantwoordelijke
    • Verleent hulp en advies aan onderhoudstechnici
    • Registreert basisonderhoud
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis pneumatica gelinkt aan de werking van de installatie
    • Basiskennis hydraulica gelinkt aan de werking van de installatie
    • Basiskennis van meet- en regeltechnieken
    • Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
    • Kennis van interne productieprocedures
    • Kennis van productieapparatuur en gereedschappen
    • Kennis van de werking van een machine-(straat), -lijn
    • Kennis van onderhoudstechnieken en -procedures voor preventief basisonderhoud
    • Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
  • Competentie 8:
    Registreert en rapporteert het verloop van het productieproces
    • Houdt gegevens bij over het productieverloop
    • Houdt gegevens bij over het gebruik van materiaal
    • Rapporteert mondeling en/of schriftelijk aan collega’s en leidinggevenden
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van ICT
    • Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
    • Basiskennis van communicatietechnieken
    • Kennis van de grondstoffen
    • Grondige kennis van het productieproces
    • Grondige kennis van procedures voor productcontrole
  • Competentie 9:
    Voert kwaliteitscontroles uit
    • Volgt informatie van beeldschermen op
    • Gebruikt instrumenten voor de productcontrole
    • Voert productcontroles uit op basis van de voorschriften
    • Vergelijkt resultaten van controles met richtwaarden
    • Merkt afwijkingen aan producten op
    • Verwijdert producten die niet voldoen aan de voorschriften
    • Interpreteert controlegegevens
    • Gaat na wat de oorzaak is van een afwijking aan het product
    • Rapporteert problemen aan de verantwoordelijke
    • Legt de productie stil indien nodig
    • Registreert de gegevens over de aard van de afwijking, het tijdstip en de oplossing
    • Vult opvolgdocumenten in (tijdstip, waarden, …)
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van statistiek
    • Basiskennis van storingsanalyse
    • Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
    • Basiskennis van productieplanning
    • Kennis van interne productieprocedures
    • Kennis van de grondstoffen
    • Kennis van kwaliteitscontrolesystemen
    • Kennis van kwaliteitsnormen, waarden en toleranties
    • Grondige kennis van het productieproces
    • Grondige kennis van procedures voor productcontrole
  • Competentie 10:
    Stelt de machine-(straat), -lijn om
    • Houdt zich aan productieorder en technische fiche
    • Stelt machineonderdelen manueel of computergestuurd om
    • Stelt parameters manueel of computergestuurd in
    • Kiest een programma/receptuur uit een keuzemenu voor de productie
    • Volgt informatie op beeldschermen op
    • Interpreteert gegevens en reageert passend
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van statistiek
    • Basiskennis van storingsanalyse
    • Basiskennis PLC (programmable logic controller - programmeerbare logische eenheid)
    • Kennis van productieapparatuur en gereedschappen
    • Kennis van de werking van een machine-(straat), -lijn
    • Kennis van procedures voor het afstellen van de machine-(straat), -lijn
    • Kennis van de grondstoffen
    • Kennis van regels voor conversie van meeteenheden
    • Grondige kennis van het productieproces
  • Competentie 11:
    Organiseert de eigen werkplek veilig, ordelijk en milieubewust
    • Sorteert afval volgens de richtlijnen
    • Houdt de werkplek schoon
    • Bergt de eigen gereedschappen en hulpmiddelen op
    • Ziet er op toe dat veiligheids- en milieuvoorschriften worden gerespecteerd
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van regels m.b.t. welzijn op het werk
    • Basiskennis van milieuzorgsystemen
    • Kennis van productieapparatuur en gereedschappen
    • Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
    • Kennis van persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen
    • Kennis van (veiligheids)pictogrammen
    • Kennis van regels van persoonlijke hygiëne
    • Kennis van milieuvoorschriften
  • Competentie 12:
    Werk in teamverband
    • Communiceert effectief en efficiënt
    • Wisselt informatie uit met collega’s en verantwoordelijken
    • Rapporteert aan leidinggevenden
    • Draagt de werkzaamheden over aan de volgende ploeg
    • Werkt efficiënt samen met collega's
    • Volgt aanwijzingen van verantwoordelijken op
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
    • Basiskennis van productieplanning
    • Basiskennis van regels m.b.t. welzijn op het werk
    • Kennis van interne productieprocedures
    • Grondige kennis van het productieproces
  • Competentie 13:
    Controleert het (uitzicht van een) product
    • Merkt afwijkingen aan de producten op
    • Neemt stalen van de producten
    • Voert routinematige visuele en dimensionele keuringen of eenvoudige chemische analyses uit op grondstoffen, tussen- en eindproducten.
    • Vergelijkt de resultaten met strikte kwaliteitscriteria
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis pneumatica gelinkt aan de werking van de installatie
    • Basiskennis hydraulica gelinkt aan de werking van de installatie
    • Kennis van het product dat gemaakt wordt
    • Kennis van diverse meettechnieken voor viscositeit, zuurtegraad, massa,… (steeds in functie van de te verwerken producten)
    • Grondige kennis van het productieproces
    • Grondige kennis van procedures voor productcontrole
  • Competentie 14:
    Respecteert strikte hygiëne- en voedselveiligheidsvoorschriften
    • Past hygiënewetgeving toe
    • Respecteert de regelgeving betreffende de voedselveiligheid (autocontrole, traceerbaarheid,…)
    • Houdt rekening met kritische controlepunten (CCP - Critical Control Points) en punten van aandacht (PVA)
    • Draagt specifieke kledij (haarnetje, stofjas, geen juwelen, geen piercings,…)
    • Reinigt en desinfecteert machines en materiaal volgens richtlijnen
    • Stelt de machine in voor automatische reiniging (CIP - Cleaning in Place)
    • Meldt elke situatie waarvan vermoed kan worden dat deze een gevaar voor het milieu en de (voedsel)veiligheid kan betekenen en treedt op
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis pneumatica gelinkt aan de werking van de installatie
    • Basiskennis hydraulica gelinkt aan de werking van de installatie
    • Basiskennis van milieuzorgsystemen
    • Kennis van hygiëneregelgeving
    • Kennis van voedselveiligheids- en autocontrolesystemen in functie van eigen productie (HACCP, IFS, BRC…*)
    • Kennis van de kritische controlepunten (CCP) en punten van aandacht (PVA)
    • Kennis van diverse reinigingstechnieken
    • Kennis van bewaringstechnieken en verpakkingen (steeds in functie van de eigen productie)
    • Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
    • Kennis van regels van persoonlijke hygiëne

Beschrijving competenties a.d.h.v. de descriptorelementen

Kennis

  • Basiskennis van meet- en regeltechnieken
  • Basiskennis hydraulica gelinkt aan de werking van de installatie
  • Basiskennis PLC (programmable logic controller - programmeerbare logische eenheid)
  • Basiskennis pneumatica gelinkt aan de werking van de installatie
  • Basiskennis van communicatietechnieken
  • Basiskennis van (elektro)mechanica
  • Basiskennis van ICT
  • Basiskennis van milieuzorgsystemen
  • Basiskennis van opslag- en stapeltechnieken
  • Basiskennis van productieplanning
  • Basiskennis van regels m.b.t. welzijn op het werk
  • Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
  • Basiskennis van statistiek
  • Basiskennis van storingsanalyse
  • Basiskennis van voorraadbeheer
  • Kennis van bewaringstechnieken en verpakkingen (steeds in functie van de eigen productie)
  • Kennis van de grondstoffen
  • Kennis van de kritische controlepunten (CCP) en punten van aandacht (PVA)
  • Kennis van de werking van een machine-(straat), -lijn
  • Kennis van diverse meettechnieken voor viscositeit, zuurtegraad, massa,… (steeds in functie van de te verwerken producten)
  • Kennis van diverse reinigingstechnieken
  • Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken
  • Kennis van etikettering en productidentificatie
  • Kennis van het product dat gemaakt wordt
  • Kennis van hygiëneregelgeving
  • Kennis van interne productieprocedures
  • Kennis van kwaliteitscontrolesystemen
  • Kennis van kwaliteitsnormen, waarden en toleranties
  • Kennis van levensmiddelentechnologie (levensmiddelencomponenten, additieven, micro-organismen, allergenen… steeds in functie van de te verwerken stoffen)
  • Kennis van milieuvoorschriften
  • Kennis van nood- en evacuatieprocedures
  • Kennis van onderhoudstechnieken en -procedures voor preventief basisonderhoud
  • Kennis van persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen
  • Kennis van procedures om de machine-(straat), -lijn te bedienen (incl. opstart- en stopprocedures)
  • Kennis van procedures voor het afstellen van de machine-(straat), -lijn
  • Kennis van productieapparatuur en gereedschappen
  • Kennis van regels van persoonlijke hygiëne
  • Kennis van regels voor conversie van meeteenheden
  • Kennis van SMED (Single-Minute Exchange of Die)
  • Kennis van toestellen voor goederentransport
  • Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
  • Kennis van (veiligheids)pictogrammen
  • Kennis van voedselveiligheids- en autocontrolesystemen in functie van eigen productie (HACCP, IFS, BRC…*)
  • Grondige kennis van het productieproces
  • Grondige kennis van procedures voor productcontrole
*HACCP: Hazard Analysis and Critical Control Points; IFS: International Food Standard; BRC: British Retail Consortium

Cognitieve vaardigheden

  • Bergt de eigen gereedschappen en hulpmiddelen op
  • Communiceert effectief en efficiënt
  • Controleert de te verwerken grondstoffen en onderneemt actie bij afwijkingen
  • Controleert en houdt zich aan productieorder en technische fiche
  • Doet controles/controlerondes
  • Doet veiligheidscontroles/controlerondes
  • Draagt de werkzaamheden over aan de volgende ploeg
  • Gebruikt controle-instrumenten en interpreteert de controlegegevens
  • Gebruikt instrumenten voor de productcontrole
  • Houdt de voorraad op peil en onderneemt actie bij tekorten
  • Houdt gegevens bij over de aard van de storing of afwijking, het tijdstip en de oplossing
  • Houdt gegevens bij over het gebruik van materiaal
  • Houdt gegevens bij over het productieverloop
  • Houdt rekening met de interne codering
  • Houdt rekening met kritische controlepunten (CCP - Critical Control Points) en punten van aandacht (PVA)
  • Houdt zich aan onderhoudsplan en -richtlijnen
  • Houdt zich aan productieorder en technische fiche
  • Houdt zich aan (technische) voorschriften en productiefiches
  • Interpreteert controlegegevens
  • Interpreteert gegevens en reageert passend
  • Kiest een programma/receptuur uit een keuzemenu voor de productie
  • Neemt de planning door
  • Neemt de werkzaamheden van de vorige ploeg over
  • Past hygiënewetgeving toe
  • Plaatst de machine-(straat), -lijn in veiligheidsmodus voor het uitvoeren van onderhoud
  • Raadpleegt (technische) voorschriften en productfiches
  • Raadpleegt (technische) voorschriften en productiefiches
  • Raadpleegt veiligheidsvoorschriften en leeft ze na
  • Rapporteert aan leidinggevenden
  • Rapporteert mondeling en/of schriftelijk aan collega’s en leidinggevenden
  • Rapporteert problemen aan de technicus of de verantwoordelijke
  • Realiseert een zo efficiënt mogelijk procesverloop
  • Regelt de afvoer van geproduceerde goederen
  • Regelt machineonderdelen bij volgens de analyse
  • Regelt parameters/coördinaten bij volgens de analyse
  • Registreert basisonderhoud
  • Registreert de gegevens over de aard van de afwijking, het tijdstip en de oplossing
  • Reinigt en desinfecteert machines en materiaal volgens richtlijnen
  • Respecteert de regelgeving betreffende de voedselveiligheid (autocontrole, traceerbaarheid,…)
  • Sorteert afval volgens de richtlijnen
  • Stelt de machine in voor automatische reiniging (CIP - Cleaning in Place)
  • Stelt de machine(onderdelen) manueel of computergestuurd in
  • Stelt de parameters en coördinaten manueel of computergestuurd in en volgt ze op, onder andere via beeldschermen
  • Stelt machineonderdelen manueel of computergestuurd om
  • Stelt parameters manueel of computergestuurd af
  • Stelt parameters manueel of computergestuurd in
  • Stemt de hoeveelheid grondstoffen af op de opdracht
  • Vergelijkt de resultaten met strikte kwaliteitscriteria
  • Vergelijkt resultaten van controles met richtwaarden
  • Verleent hulp en advies aan onderhoudstechnici
  • Verzamelt, controleert en analyseert gegevens van beeldschermen, controlepanelen, ...
  • Voert productcontroles uit op basis van de voorschriften
  • Volgt aanwijzingen van verantwoordelijken op
  • Volgt informatie op beeldschermen op
  • Volgt informatie op, zowel ter plaatse als via beeldschermen
  • Volgt informatie van beeldschermen op
  • Vult opvolgdocumenten in (tijdstip, waarden, …)
  • Werkt efficiënt samen met collega's
  • Wisselt informatie uit met collega’s en verantwoordelijken
  • Ziet er op toe dat veiligheids- en milieuvoorschriften worden gerespecteerd

Probleemoplossende vaardigheden

  • Anticipeert proactief op afwijkingen en storingen
  • Evalueert veiligheidsrisico’s en neemt gepaste maatregelen
  • Gaat na wat de oorzaak is van een afwijking aan het product
  • Gaat na wat de oorzaak is van een storing, afwijking
  • Legt de productie stil indien nodig
  • Meldt elke situatie waarvan vermoed kan worden dat deze een gevaar voor het milieu en de (voedsel)veiligheid kan betekenen en treedt op
  • Meldt problemen, afwijkingen aan de verantwoordelijke
  • Merkt afwijkingen aan de producten op
  • Merkt afwijkingen, storingen of de nood aan preventief onderhoud aan de machine-(straat), -lijn op
  • Merkt afwijkingen, storingen of de nood aan preventief onderhoud op
  • Merkt afwijkingen, storingen of de nood aan preventief onderhoud op en neemt op passende wijze actie
  • Merkt de noodzaak aan technisch onderhoud op
  • Rapporteert problemen aan de verantwoordelijke
  • Verwijdert producten die niet voldoen aan de voorschriften

Motorische vaardigheden

  • Bedient de machine-(straat), -lijn
  • Draagt specifieke kledij (haarnetje, stofjas, geen juwelen, geen piercings,…)
  • Draait proef
  • Gebruikt toestellen voor goederentransport
  • Houdt de werkplek schoon
  • Neemt stalen van de producten
  • Past hef- en tiltechnieken toe
  • Start de machine-(straat), -lijn op
  • Stopt de machine-(straat), -lijn
  • Verzorgt de toevoer van grondstoffen en hulpproducten
  • Voert eenvoudige onderhoudswerkzaamheden uit
  • Voert routinematige visuele en dimensionele keuringen of eenvoudige chemische analyses uit op grondstoffen, tussen- en eindproducten.

Omgevingscontext

  • De activiteit varieert naargelang de grootte en de automatiseringsgraad van de onderneming
  • De activiteiten kunnen worden uitgeoefend in een omgeving met hoge of lage temperatuur, in een vochtige omgeving, in een omgeving met veel lawaai. Het dragen van hygiënische beschermingsmiddelen is vereist (haarnetje, schort, …). Het naleven van de voedselveiligheids- en hygiënevoorschriften is cruciaal.
  • Dit beroep wordt in teamverband uitgeoefend
  • Dit beroep wordt uitgeoefend in productiebedrijven
  • Het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen is vereist en kan verschillen naar gelang de producten die behandeld worden en de aard van de uitgevoerde handelingen
  • Het kan ook uitgeoefend worden in ploegen, tijdens het weekend, op feestdagen of ’s nachts
  • Het werk vindt plaats aan een machine(straat), -lijn, eventueel met beeldschermen en/of controlepanelen
  • Het werk vindt plaats in een productieruimte, waarbij de eigenschappen van de grondstoffen en het productieproces bepalend kunnen zijn voor de omgevingscondities van de productieruimte
  • In deze sector bestaan hygiëne-, milieu- en veiligheidsvoorschriften

Handelingscontext

  • Communiceert efficiënt met het team o.a. voor de overdracht naar de volgende shift
  • Gaat economische en ecologische om met grondstoffen en producten
  • Heeft permanente aandacht voor de kwaliteit van het product
  • Heeft permanente aandacht voor de voedselveiligheid en de hygiëne
  • Houdt rekening met veiligheids- en milieuvoorschriften in omgang met grondstoffen en producten
  • Houdt rekening met veiligheidssignalisatie op de werkplek
  • Houdt zich aan tijdsschema’s voor de realisatie van het productieproces
  • Houdt zich aan voorschriften en procedures
  • Is zich constant bewust van de mogelijke impact van zijn handelingen
  • Voert uiteenlopende opdrachten uit met diverse grondstoffen
  • Volgt alle informatiegegevens m.b.t. het productieproces permanent op

Autonomie

Is zelfstandig in
  • het zorgen voor de toevoer van de grondstoffen; het opstarten, instellen, proefdraaien, bedienen, bijstellen, omstellen en stilleggen van de machine(straat), -lijn; de opvolging van het productieproces; kwaliteitsopvolging en -controle en basisonderhoud
Is gebonden aan
  • tijdschema/planning; veiligheids- en milieuvoorschriften/procedures productieorder/technische fiche; hygiëne regelgeving; kenmerken van de grondstoffen; richtwaarden; kwaliteitsnormen/voorschriften en rapporteringsprocedures
Doet beroep op
  • de leidinggevende voor de planning, productieorder, meldingen van storingen, technische interventies of nood aan (extern) onderhoud, productieoptimalisatie en bijkomende instructies en doet beroep op de (onderhouds-)technieker voor storingen, technische interventies en onderhoud

Verantwoordelijkheid

  • Bewaakt het (geautomatiseerde) productieproces en stuurt bij indien nodig
  • Controleert de veiligheidsvoorzieningen van de machine-(straat), -lijn
  • Controleert de voorraad grondstoffen en materialen (beschikbaarheid, tekorten, hoeveelheid, dosering, mengeling, conformiteit, kwaliteitsafwijkingen,…)
  • Controleert het (uitzicht van een) product
  • Organiseert de eigen werkplek veilig, ordelijk en milieubewust
  • Registreert en rapporteert het verloop van het productieproces
  • Respecteert strikte hygiëne- en voedselveiligheidsvoorschriften
  • Start, bedient en stopt de machine- (straat), -lijn
  • Stelt de machine-(straat), -lijn in door het instellen, selecteren van een basisprogramma
  • Stelt de machine-(straat), -lijn om
  • Verzamelt en neemt kennis van de productiefiches en -voorschriften
  • Voert kwaliteitscontroles uit
  • Voert preventief of correctief basisonderhoud uit aan de machine-(straat), -lijn
  • Werk in teamverband

Attesten en voorwaarden

Wettelijke attesten en voorwaarden

Voor de beroepsuitoefening van ‘Productieoperator voedingsindustrie’ is het beschikken van volgende attesten en/of voldoen aan volgende voorwaarden wettelijk verplicht:
  • Meldingsplicht ziekte of symptomen aan de exploitant van het levensmiddelenbedrijf zoals bepaald in Verordening (EG) nr. 852/2004 van 29 april 2004, bijlage II, hoofdstuk VIII "Persoonlijke hygiëne"