Productiemedewerker voedingsindustrie
BK-0009-2
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Globaal
Titel
Productiemedewerker voedingsindustrie
Deze benaming wijkt af van de benaming in de gehanteerde Competent-fiches, desondanks is deze benaming zeer gebruikelijk en alom gekend in de sector zelf.
Definitie
Het uitvoeren van routinematige (productie)handelingen, opvolgen van de productie en bedienen van de machine, het uitvoeren van eenvoudige kwaliteitscontroles, steeds onder leiding van een verantwoordelijke en aan de hand van instructies teneinde de continuïteit van de productie te ondersteunen
Niveau (VKS en EQF)
2
Jaar van erkenning
versie 2, 2020
Competenties
Opsomming competenties
- Competentie 1:
Neemt kennis van de productiefiches en -voorschriften
- Neemt de werkzaamheden van de vorige ploeg over
- Raadpleegt de productieplanning
- Houdt zich aan productieorder en technische fiche
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van ICT
- Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
- Basiskennis van communicatietechnieken
- Kennis van interne productieprocedure en kwaliteitscontroles
- Kennis van de gebruikte productieapparatuur en gereedschappen
- Kennis van het productieproces
- Competentie 2:
Controleert de voorraad grondstoffen en materialen voor de eigen productie (tekorten, hoeveelheid, dosering, mengeling, kwaliteitsafwijkingen,…)
- Onderneemt actie bij afwijkingen of tekorten van de te verwerken grondstoffen
- Gebruikt toestellen voor goederentransport
- Stemt de hoeveelheid grondstoffen en materialen af op de opdracht
- Volgt informatie van beeldschermen op
- Gebruikt controle-instrumenten en interpreteert de controlegegevens volgens procedure
- Houdt rekening met de interne codering
- Past hef- en tiltechnieken toe
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van ICT
- Basiskennis van opslag- en stapeltechnieken
- Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
- Basiskennis van materialen
- Basiskennis van grondstoffen in functie van de eigen productie
- Basiskennis van kwaliteitsnormen en -systemen
- Kennis van interne productieprocedure en kwaliteitscontroles
- Kennis van de gebruikte productieapparatuur en gereedschappen
- Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
- Kennis van persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen
- Kennis van (veiligheids)pictogrammen
- Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken
- Kennis van etikettering en productidentificatie
- Kennis van toestellen voor goederentransport
- Competentie 3:
Controleert de veiligheidsvoorzieningen van de machine(straat), -lijn
- Raadpleegt veiligheidsvoorschriften en leeft ze na
- Volgt informatie op, zowel ter plaatse als via beeldschermen
- Merkt afwijkingen, storingen aan de machine(straat), -lijn op
- Meldt problemen en veiligheidsrisico’s aan de verantwoordelijke
- Legt de productie stil in noodgevallen
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
- Kennis van de werking van een machine(straat), -lijn
- Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
- Kennis van persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen
- Kennis van (veiligheids)pictogrammen
- Kennis van nood- en evacuatieprocedures
- Kennis van procedures om de automatische machine(straat), -lijn te bedienen (incl. opstart- en stopprocedures)
- Competentie 4:
Start, bedient en stopt de machine(straat), -lijn volgens de instructies
- Houdt zich aan (technische) voorschriften en productiefiches
- Merkt afwijkingen, storingen op
- Start de machine(straat), -lijn op
- Voert grondstoffen en hulpproducten aan/in
- Bedient de machine(straat), -lijn
- Volgt informatie op, zowel ter plaatse als via beeldschermen
- Interpreteert gegevens en reageert passend
- Voert de geproduceerde goederen af
- Doet controles/controlerondes
- Stopt de machine(straat), -lijn
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van opslag- en stapeltechnieken
- Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
- Basiskennis van grondstoffen in functie van de eigen productie
- Basiskennis van kwaliteitsnormen en -systemen
- Kennis van interne productieprocedure en kwaliteitscontroles
- Kennis van de werking van een machine(straat), -lijn
- Kennis van kwaliteitsprocedures, waarden en toleranties
- Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
- Kennis van nood- en evacuatieprocedures
- Kennis van procedures om de automatische machine(straat), -lijn te bedienen (incl. opstart- en stopprocedures)
- Kennis van het productieproces
- Competentie 5:
Bewaakt de continuïteit van zijn eigen productie
- Raadpleegt (technische) voorschriften en productiefiches
- Doet controles/controlerondes
- Volgt informatie op, zowel ter plaatse als via beeldschermen
- Merkt afwijkingen, storingen op en neemt op passende wijze actie
- Meldt problemen, afwijkingen aan de verantwoordelijke
- Stopt de productie indien nodig
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van grondstoffen in functie van de eigen productie
- Basiskennis van kwaliteitsnormen en -systemen
- Kennis van interne productieprocedure en kwaliteitscontroles
- Kennis van de gebruikte productieapparatuur en gereedschappen
- Kennis van de werking van een machine(straat), -lijn
- Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
- Kennis van (veiligheids)pictogrammen
- Kennis van procedures om de automatische machine(straat), -lijn te bedienen (incl. opstart- en stopprocedures)
- Kennis van het productieproces
- Competentie 6:
Registreert en rapporteert het verloop van de eigen productie
- Houdt gegevens bij over het productieverloop
- Houdt gegevens bij over het gebruik van grondstoffen en materiaal
- Rapporteert mondeling en/of schriftelijk aan collega’s en leidinggevenden
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van ICT
- Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
- Basiskennis van grondstoffen in functie van de eigen productie
- Basiskennis van communicatietechnieken
- Kennis van interne productieprocedure en kwaliteitscontroles
- Kennis van het productieproces
- Competentie 7:
Voert kwaliteitscontroles uit op de eigen productie volgens de instructies
- Volgt informatie van beeldschermen op
- Gebruikt instrumenten voor de productcontrole
- Voert productcontroles uit op basis van voorschriften
- Merkt afwijkingen aan producten op
- Verwijdert producten die niet voldoen aan de voorschriften
- Rapporteert problemen aan de verantwoordelijke
- Vult opvolgdocumenten in (tijdstip, waarden, …)
- Stopt de productie indien nodig
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
- Basiskennis van grondstoffen in functie van de eigen productie
- Basiskennis van kwaliteitsnormen en -systemen
- Kennis van interne productieprocedure en kwaliteitscontroles
- Kennis van kwaliteitsprocedures, waarden en toleranties
- Kennis van het productieproces
- Competentie 8:
Organiseert de eigen werkplek, veilig, ordelijk en milieubewust
- Sorteert afval volgens de richtlijnen
- Houdt de werkplek schoon
- Bergt de eigen gereedschappen en hulpmiddelen op
- Past de voorgeschreven veiligheids- en milieuvoorschriften toe
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van regels m.b.t. welzijn op het werk
- Basiskennis van milieuzorgsystemen
- Kennis van de gebruikte productieapparatuur en gereedschappen
- Kennis van milieuvoorschriften
- Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
- Kennis van persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen
- Kennis van (veiligheids)pictogrammen
- Kennis van regels van persoonlijke hygiëne
- Competentie 9:
Werkt in teamverband
- Communiceert effectief en efficiënt
- Wisselt informatie uit met collega’s en verantwoordelijken
- Rapporteert aan leidinggevenden
- Draagt de werkzaamheden over aan de volgende ploeg
- Werkt efficiënt samen met collega’s
- Volgt aanwijzingen van verantwoordelijken op
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
- Basiskennis van regels m.b.t. welzijn op het werk
- Basiskennis van communicatietechnieken
- Kennis van interne productieprocedure en kwaliteitscontroles
- Kennis van het productieproces
- Competentie 10:
Controleert (het uitzicht van) een product
- Neemt stalen van de producten
- Voert routinematige visuele en dimensionele keuringen en analyses uit op grondstoffen, tussen- en eindproducten
- Vergelijkt de resultaten met strikte kwaliteitscriteria
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van kwaliteitszorgsystemen (HACCP, IFS, BRC, … )
- Kennis van de geproduceerde producten
- Kennis van bewaringstechnieken (steeds in functie van de te verwerken producten)
- Kennis van diverse meettechnieken voor viscositeit, zuurtegraad, massa, … (steeds in functie van de te verwerken producten)
- Kennis van het productieproces
- Competentie 11:
Respecteert strikte hygiëne- en voedselveiligheidsvoorschriften
- Past de hygiënewetgeving toe
- Respecteert de regelgeving betreffende de voedselveiligheid (autocontrole, traceerbaarheid,…)
- Draagt specifieke kledij (haarnetje, stofjas, geen juwelen, geen piercings, ….)
- Reinigt en desinfecteert machines en materiaal volgens richtlijnen
- Kan de machine instellen voor automatische reiniging (CIP - Cleaning in Place)
- Meldt elke situatie waarvan vermoed kan worden dat deze een gevaar voor het milieu en de (voedsel)veiligheid kan betekenen en treedt op.
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van kwaliteitszorgsystemen (HACCP, IFS, BRC, … )
- Basiskennis van milieuzorgsystemen
- Kennis van de geproduceerde producten
- Kennis van hygiëneregelgeving
- Kennis van diverse reinigingstechnieken
- Kennis van milieuvoorschriften
- Kennis van regels van persoonlijke hygiëne
Beschrijving competenties a.d.h.v. de descriptorelementen
Kennis
- Basiskennis van communicatietechnieken
- Basiskennis van grondstoffen in functie van de eigen productie
- Basiskennis van ICT
- Basiskennis van kwaliteitsnormen en -systemen
- Basiskennis van kwaliteitszorgsystemen (HACCP, IFS, BRC, … )
- Basiskennis van materialen
- Basiskennis van milieuzorgsystemen
- Basiskennis van opslag- en stapeltechnieken
- Basiskennis van regels m.b.t. welzijn op het werk
- Basiskennis van registratie- en informatiesystemen
- Kennis van bewaringstechnieken (steeds in functie van de te verwerken producten)
- Kennis van de gebruikte productieapparatuur en gereedschappen
- Kennis van de geproduceerde producten
- Kennis van de werking van een machine(straat), -lijn
- Kennis van diverse meettechnieken voor viscositeit, zuurtegraad, massa, … (steeds in functie van de te verwerken producten)
- Kennis van diverse reinigingstechnieken
- Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken
- Kennis van etikettering en productidentificatie
- Kennis van het productieproces
- Kennis van hygiëneregelgeving
- Kennis van interne productieprocedure en kwaliteitscontroles
- Kennis van kwaliteitsprocedures, waarden en toleranties
- Kennis van milieuvoorschriften
- Kennis van nood- en evacuatieprocedures
- Kennis van persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen
- Kennis van procedures om de automatische machine(straat), -lijn te bedienen (incl. opstart- en stopprocedures)
- Kennis van regels van persoonlijke hygiëne
- Kennis van toestellen voor goederentransport
- Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
- Kennis van (veiligheids)pictogrammen
HACCP: Hazard Analysis and Critical Control Points; IFS: International Food Standard; BRC: British Retail Consortium
Cognitieve vaardigheden
- Communiceert effectief en efficiënt
- Doet controles/controlerondes
- Draagt de werkzaamheden over aan de volgende ploeg
- Gebruikt controle-instrumenten en interpreteert de controlegegevens volgens procedure
- Gebruikt instrumenten voor de productcontrole
- Houdt gegevens bij over het gebruik van grondstoffen en materiaal
- Houdt gegevens bij over het productieverloop
- Houdt rekening met de interne codering
- Houdt zich aan productieorder en technische fiche
- Houdt zich aan (technische) voorschriften en productiefiches
- Interpreteert gegevens en reageert passend
- Kan de machine instellen voor automatische reiniging (CIP - Cleaning in Place)
- Neemt de werkzaamheden van de vorige ploeg over
- Past de hygiënewetgeving toe
- Past de voorgeschreven veiligheids- en milieuvoorschriften toe
- Raadpleegt de productieplanning
- Raadpleegt (technische) voorschriften en productiefiches
- Raadpleegt veiligheidsvoorschriften en leeft ze na
- Rapporteert aan leidinggevenden
- Rapporteert mondeling en/of schriftelijk aan collega’s en leidinggevenden
- Rapporteert problemen aan de verantwoordelijke
- Reinigt en desinfecteert machines en materiaal volgens richtlijnen
- Respecteert de regelgeving betreffende de voedselveiligheid (autocontrole, traceerbaarheid,…)
- Sorteert afval volgens de richtlijnen
- Stemt de hoeveelheid grondstoffen en materialen af op de opdracht
- Vergelijkt de resultaten met strikte kwaliteitscriteria
- Voert routinematige visuele en dimensionele keuringen en analyses uit op grondstoffen, tussen- en eindproducten
- Volgt aanwijzingen van verantwoordelijken op
- Volgt informatie op, zowel ter plaatse als via beeldschermen
- Volgt informatie van beeldschermen op
- Vult opvolgdocumenten in (tijdstip, waarden, …)
- Werkt efficiënt samen met collega’s
- Wisselt informatie uit met collega’s en verantwoordelijken
Probleemoplossende vaardigheden
- Legt de productie stil in noodgevallen
- Meldt elke situatie waarvan vermoed kan worden dat deze een gevaar voor het milieu en de (voedsel)veiligheid kan betekenen en treedt op.
- Meldt problemen, afwijkingen aan de verantwoordelijke
- Meldt problemen en veiligheidsrisico’s aan de verantwoordelijke
- Merkt afwijkingen, storingen aan de machine(straat), -lijn op
- Merkt afwijkingen, storingen op
- Merkt afwijkingen, storingen op en neemt op passende wijze actie
- Onderneemt actie bij afwijkingen of tekorten van de te verwerken grondstoffen
- Stopt de machine(straat), -lijn
- Stopt de productie indien nodig
- Verwijdert producten die niet voldoen aan de voorschriften
Motorische vaardigheden
- Bedient de machine(straat), -lijn
- Bergt de eigen gereedschappen en hulpmiddelen op
- Doet controles/controlerondes
- Draagt specifieke kledij (haarnetje, stofjas, geen juwelen, geen piercings, ….)
- Gebruikt toestellen voor goederentransport
- Houdt de werkplek schoon
- Neemt stalen van de producten
- Past hef- en tiltechnieken toe
- Start de machine(straat), -lijn op
- Voert de geproduceerde goederen af
- Voert grondstoffen en hulpproducten aan/in
- Voert productcontroles uit op basis van voorschriften
Omgevingscontext
- De activiteit varieert naargelang de grootte en de automatiseringsgraad van de onderneming
- De activiteiten kunnen worden uitgeoefend in een omgeving met hoge of lage temperatuur, in een vochtige omgeving, in een opgeving met veel lawaai.
- Dit beroep wordt in teamverband uitgeoefend
- Dit beroep wordt uitgeoefend in productiebedrijven
- Het dragen van hygiënische beschermingsmiddelen is vereist (haarnetje, schort, …).
- Het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen is vereist en kan verschillen naar gelang de producten die behandeld worden en de aard van de uitgevoerde handelingen
- Het kan ook uitgeoefend worden in ploegen, tijdens het weekend, op feestdagen of ’s nachts
- Het permanent naleven van de voedselveiligheids- en hygiënevoorschriften is cruciaal.
- Het werk vindt plaats aan een machine(straat), -lijn, eventueel met beeldschermen en/of controlepanelen
- Het werk vindt plaats in een productieruimte, waarbij de eigenschappen van de grondstoffen en het productieproces bepalend kunnen zijn voor de omgevingscondities van de productieruimte
- In deze sector bestaan hygiëne-, milieu- en veiligheidsvoorschriften
Handelingscontext
- Communiceert efficiënt in het team en naar de verantwoordelijke toe
- Gaat economische en ecologische om met grondstoffen en producten
- Heeft permanente aandacht voor de kwaliteit van het product
- Houdt permanent rekening met regelgeving voor voedselveiligheid en hygiëne
- Houdt rekening met veiligheidssignalisatie op de werkplek
- Houdt rekening met veiligheidsvoorschriften in omgang met grondstoffen en producten
- Houdt zich aan tijdsschema’s voor de realisatie van het productieproces
- Houdt zich aan voorschriften en procedures
- Is zich bewust van de mogelijke impact van zijn handelingen
- Verzorgt het intern transport van producten
- Werkt aan de hand van instructies
- Werkt steeds onder toezicht/leiding van een verantwoordelijke
Autonomie
Is zelfstandig in
- in het zorgen voor toevoer van de grondstoffen, het opstarten en bedienen van de machine(straat), -lijn, het stoppen van de productie, het opvolgen van de eigen productie, de kwaliteitsopvolging en -controle
Is gebonden aan
- instructies, productieplanning, veiligheids- en milieuvoorschriften/ procedures, productieorder/technische fiche, hygiëne regelgeving, eigenschappen van grondstoffen, richtwaarden en toleranties, kwaliteitsvoorschriften en rapporteringsprocedures
Doet beroep op
- de leidinggevende voor planning, productieorder, meldingen van storingen en bijkomende instructies
Verantwoordelijkheid
- Bewaakt de continuïteit van zijn eigen productie
- Controleert de veiligheidsvoorzieningen van de machine(straat), -lijn
- Controleert de voorraad grondstoffen en materialen voor de eigen productie (tekorten, hoeveelheid, dosering, mengeling, kwaliteitsafwijkingen,…)
- Controleert (het uitzicht van) een product
- Neemt kennis van de productiefiches en -voorschriften
- Organiseert de eigen werkplek, veilig, ordelijk en milieubewust
- Registreert en rapporteert het verloop van de eigen productie
- Respecteert strikte hygiëne- en voedselveiligheidsvoorschriften
- Start, bedient en stopt de machine(straat), -lijn volgens de instructies
- Voert kwaliteitscontroles uit op de eigen productie volgens de instructies
- Werkt in teamverband
Attesten en voorwaarden
Wettelijke attesten en voorwaarden
Voor de beroepsuitoefening van ‘Productiemedewerker voedingsindustrie’ is het beschikken van volgende attesten en/of voldoen aan volgende voorwaarden wettelijk verplicht:
-
Meldingsplicht ziekte of symptomen aan de exploitant van het levensmiddelenbedrijf zoals bepaald in Verordening (EG) nr. 852/2004 van 29 april 2004, bijlage II, hoofdstuk VIII "Persoonlijke hygiëne"