Verkoper slagerij

 
BK-0392-2
 Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.

Globaal

Titel

Verkoper slagerij

Deze benaming komt voor in de Competent fiche "D110601 Verkoper van voedingsmiddelen (m/v)"

Definitie

De verkoper slagerij adviseert de klant, verkoopt producten en oefent slagerij-activiteiten uit teneinde de klanten vakkundig te bedienen volgens de wensen van de klant

Niveau (VKS en EQF)

4

Jaar van erkenning

versie 2, 2020

Competenties

Opsomming competenties

  • Competentie 1:
    Werkt hygiënisch, voedselveilig en respecteert de welzijns- en arbeidswetgeving
    • Respecteert de ARAB-wetgeving /de codex welzijn op het werk
    • Respecteert de voorwaarden van voedselveiligheid en hygiëne
    • Respecteert de milieuvoorschriften
    • Respecteert de arbeidswetgeving
    • Past hef- en tiltechnieken toe
    • Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen
    • Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen
    • Stemt de techniek en het materieel af op de opdracht
    • Controleert de staat van het materieel
    • Respecteert het First In-First Out-principe en scheiding van productgroepen
    • Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op
    • Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen
    • Gebruikt schoonmaakmaterieel
    • Gebruikt een hoeveelheid product volgens het oppervlak en de vervuiling
    • Sorteert en behandelt volgens de regelgeving het restafval, dierlijk afval en het risicoafval
    • Slaat afval voor destructie op de daartoe voorziene plaatsen op
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van welzijnswetgeving
    • Basiskennis van arbeidsovereenkomst
    • Kennis van besmettingsgevaar en micro-organismen (listeria mono , E-coli , salmonella …)
    • Grondige kennis van wettelijke richtlijnen m.b.t. koelen, bewaren en invriezen
    • Grondige kennis van autocontrolegids van de slagerij G003
    • Grondige kennis van GMP
    • Grondige kennis van GHP
    • Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
    • Grondige kennis van de aanwezige infrastructuur op de werkvloer
    • Grondige kennis van schoonmaak- en ontsmettingsprocedures
    • Grondige kennis van geldende milieuvoorschriften i.v.m. de eigen taken
    • Grondige kennis van kritische controlepunten voor het eigen werk
    • Grondige kennis van geldende voorschriften voor preventie en veiligheid op het werk
    • Grondige kennis van hygiëneregelgeving
    • Grondige kennis van ergonomisch verantwoorde werkhoudingen
    • Grondige kennis van hef- en tiltechnieken
  • Competentie 2:
    Werkt in teamverband
    • Werkt op basis van een productieorder, technische fiche en/of opdracht
    • Communiceert effectief en efficiënt
    • Brieft de collega’s over de werkzaamheden
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van communicatietechnieken
    • Grondige kennis van organisatiestructuur
    • Grondige kennis van vakterminologie
  • Competentie 3:
    Controleert het vlees
    • Controleert of het vlees voldoet aan de hygiënische voorschriften
    • Slaat het vlees op in de koeling of diepvries
    • Controleert de temperatuur in de opslagruimte en registreert deze op een lijst of met de computer
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van ICT
    • Grondige kennis van wettelijke richtlijnen m.b.t. koelen, bewaren en invriezen
    • Grondige kennis van voorwaarden voor opslag van goederen en producten
    • Grondige kennis van kwaliteitsnormen
    • Grondige kennis van traceerbaarheid van goederen en producten
  • Competentie 4:
    Verwerkt stukken vlees (uitsnijden, uitbenen, afwerken)
    • Verwerkt stukken vlees (uitsnijden, uitbenen, afwerken…)
    • Stemt het gereedschap af op de snijhandeling en de karakteristieken van het stuk vlees
    • Versnijdt delen met behoud van herkomstidentificatie
    • Verwijdert vet
    • Maakt geen insnijdingen die het vlees in waarde doen dalen en de bewaringstermijn verkorten
    • Zorgt dat er zo weinig mogelijk vlees aan de verwijderde delen hangt
    • Verwijdert alle kleine bloeduitstortingen, beensplinters en kraakbeen
    • Houdt het mes op snee
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van anatomie van dieren
    • Grondige kennis van technieken om vlees te snijden
    • Grondige kennis van technieken om stukken vlees uit te benen en op te delen
  • Competentie 5:
    Verdeelt de stukken
    • Pelt, ontvliest en portioneert de stukken vlees
    • Slaat overgebleven resten vlees op volgens bestemming
    • Gebruikt recipiënten bestemd voor vlees volgens de hygiënische en wettelijke richtlijnen
    • Houdt versnijdingen van verschillende loten apart in functie van traceerbaarheid
    • Werkt volgens diersoort, orgaanvlees
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van allergenen
    • Kennis van rode organenpakket
    • Grondige kennis van technieken voor het ontvetten en ontvliezen van vlees
    • Grondige kennis van voorwaarden voor opslag van goederen en producten
    • Grondige kennis van technieken om vlees bij te snijden
    • Grondige kennis van traceerbaarheid van goederen en producten
  • Competentie 6:
    Maakt vleesbereidingen, vermaalt en stelt samen volgens receptuur en doet geregeld visuele, geur- en temperatuurcontroles
    • Weegt de benodigde ingrediënten af volgens receptuur of technische fiche
    • Berekent hoeveelheden volgens receptuur of technische fiche
    • Controleert de ingrediënten
    • Maakt de ingrediënten productieklaar
    • Maakt het vlees productieklaar
    • Vermaalt, verkleint of hakt eventueel het vlees
    • Vult het eventueel af
    • Bereidt volgens receptuur of technische fiche
    • Lardeert, bardeert, marineert
    • Plaatst kippen in de grill
    • Bereidt sandwiches en salades
    • Controleert en registreert de temperatuur en de kwaliteit van het vlees
    • Controleert en registreert het bereide product (visuele controles, geurcontroles, staalnames…)
    • Respecteert het allergenenbeleid
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van allergenen
    • Kennis van voedingstechnologie m.b.t. de te verwerken producten (gehakt, paté...)
    • Kennis van natuur-, kunstdarmen (soorten, eigenschappen en gebruiksmogelijkheden), alginaatdarmen en de soorten poreuze darmen
    • Kennis van bewaringstechnieken van grondstoffen, hulpstoffen, additieven, halffabricaten, afgewerkte producten, niet-verkochte waren...
    • Grondige kennis van typologie van vleesstukken
    • Grondige kennis van technieken voor het ontvetten en ontvliezen van vlees
    • Grondige kennis van wettelijke richtlijnen m.b.t. koelen, bewaren en invriezen
    • Grondige kennis van de aanwezige infrastructuur op de werkvloer
    • Grondige kennis van voorwaarden voor opslag van goederen en producten
    • Grondige kennis van kwaliteitsnormen
    • Grondige kennis van HACCP-normen
    • Grondige kennis van kwaliteitsverschillen in productievlees
    • Grondige kennis van machines en het materieel voor het eigen werk
    • Grondige kennis van technieken om vlees te snijden
    • Grondige kennis van de functionaliteit van de ingrediënten
    • Grondige kennis van de samenstelling van het vleesproduct en de rol van de grondstoffen, hulpstoffen en additieven
    • Grondige kennis van malen, verkleinen en cutteren
    • Grondige kennis van productiefiches/recepturen
    • Grondige kennis van afvultechnieken
    • Grondige kennis van technieken voor larderen, barderen en marineren
    • Grondige kennis van traceerbaarheid van goederen en producten
  • Competentie 7:
    Snijdt en verpakt verse producten voor bestellingen, voor de zelfbedieningsafdeling en/of presenteert ze in de toonbank
    • Verpakt producten met de hand of met een verpakkingsmachine
    • Verpakt efficiënt en kostenbewust
    • Weegt producten af
    • Gebruikt een snijmachine
    • Past afwerkings- en garneringstechnieken toe om de producten verkoopsklaar te maken
    • Zorgt voor een evenwichtige vulling van de schalen
    • Schikt en presenteert producten en schotels in de toonbank rekening houdend met het “First In-First Out” principe en de scheiding van productgroepen
    • Brengt etiketten aan met de wettelijke informatie (prijs, gewicht, samenstelling,…)
    • Controleert de verpakking en het etiket
    • Vult de toonbank aan in de loop van de dag
    • Plaatst promotionele artikels op een commerciële plaats
    • Verwijdert producten die niet meer aan de (houdbaarheids)norm voldoen
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van allergenen
    • Kennis van etikettering
    • Kennis van snij- en verpakkingsmachines
    • Kennis van presentatietechnieken van producten
    • Kennis van bewaringstechnieken van grondstoffen, hulpstoffen, additieven, halffabricaten, afgewerkte producten, niet-verkochte waren...
    • Kennis van verkooptechnieken
    • Kennis van afwerkings- en garneringstechnieken
    • Kennis van functionele rekenvaardigheden
    • Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
    • Grondige kennis van kritische controlepunten voor het eigen werk
    • Grondige kennis van voorwaarden voor opslag van goederen en producten
    • Grondige kennis van kwaliteitsnormen
    • Grondige kennis van HACCP-normen
    • Grondige kennis van criteria voor versheid van grondstoffen
    • Grondige kennis van diverse meetinstrumenten
    • Grondige kennis van verpakkingsmethoden
    • Grondige kennis van invloed van een verpakking op de hygiëne en het bewaren van een product
    • Grondige kennis van traceerbaarheid van goederen en producten
  • Competentie 8:
    Ontvangt goederen en producten en controleert de levering
    • Vergelijkt de levering met de bestelbon en andere formulieren
    • Registreert de levering
    • Evalueert de kwaliteit van de levering
    • Meldt leveringen die niet voldoen volgens de bedrijfseigen procedures
    • Slaat de goederen en producten op volgens de gangbare principes
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van voorschriften voor ontvangst, controle en retour van goederen
    • Grondige kennis van GMP
    • Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
    • Grondige kennis van voorwaarden voor opslag van goederen en producten
    • Grondige kennis van registratietechnieken
    • Grondige kennis van sorteer- en stockeertechnieken m.b.t. goederen en producten
  • Competentie 9:
    Controleert de staat en bewaring van bederfbare producten
    • Beoordeelt de versheid zintuiglijk
    • Controleert de temperatuur en de versheid van de goederen aan de hand van meetapparatuur
    • Controleert en registreert de temperatuur in de opslagruimte
    • Controleert vervaldata
    • Verwijdert producten die niet meer aan de (houdbaarheids)norm voldoen
    • Verwijdert beschadigde producten
    • Registreert producten die verkocht worden met reductie of die verwijderd worden als afval
  • met inbegrip van kennis:
    • Grondige kennis van GMP
    • Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
    • Grondige kennis van registratietechnieken
    • Grondige kennis van HACCP-normen
    • Grondige kennis van criteria voor versheid van grondstoffen
  • Competentie 10:
    Verzamelt de opvolgdocumenten voor de traceerbaarheid van goederen (leveringsdata, temperatuuropmetingen, lotnummers...)
    • Controleert de beschikbare product-, proces- en transportgegevens
    • Registreert bij ontvangst de gegevens op lijsten en vermeldt afwijkingen
    • Registreert de temperatuur in de opslagruimte
    • Houdt gegevens bij met het oog op de traceerbaarheid van de goederen
  • met inbegrip van kennis:
    • Grondige kennis van GMP
    • Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
    • Grondige kennis van registratietechnieken
    • Grondige kennis van traceerbaarheid van goederen en producten
  • Competentie 11:
    Gaat professioneel om met klanten en stelt de aankoopwensen van de klant vast
    • Past uiterlijk en kleding aan de kenmerken van de verkoopomgeving aan
    • Verwelkomt de klant professioneel
    • Luistert naar de wens(en) van de klant
    • Stelt vragen over de wens(en) van de klant
    • Schat in hoe de klant wil geholpen worden
    • Vermijdt conflicten met klanten
    • Lost eventuele klachten op
    • Detecteert verdachte klanten met het oog op diefstalpreventie
    • Grijpt in op verdachte klanten, rekening houdend met de wetgeving en met de bedrijfsinterne procedures
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis Frans: zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen van klanten begrijpen en in eenvoudige bewoordingen communiceren over de belangrijke aspecten van de artikelen en de verkoop
    • Basiskennis Engels: zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen van klanten begrijpen en in eenvoudige bewoordingen communiceren over de belangrijke aspecten van de artikelen en de verkoop
    • Basiskennis van ICT
    • Basiskennis van privacyregelgeving
    • Basiskennis van multi channel
    • Basiskennis van handelsrecht
    • Kennis van principes van klantvriendelijkheid
    • Kennis van typologie van klanten of consumenten
    • Kennis van conflicthantering
    • Kennis van verkooptechnieken
    • Kennis van wet- en regelgeving i.v.m. diefstalpreventie: rechten van personeel en klant
    • Kennis van communicatietechnieken
  • Competentie 12:
    Adviseert over de producten en diensten volgens de commerciële regels van de zaak
    • Vertaalt de wens van de klant naar de mogelijkheden van het assortiment
    • Geeft informatie over de kenmerken van de producten (oorsprong, gebruik…) en de voordelen voor de klant in functie van zijn wensen
    • Demonstreert, toont producten of geeft proevertjes
    • Adviseert de klant omtrent hoeveelheden en producten passend bij menu’s en aantal personen
    • Raadt producten aan in functie van de wensen van de klant
    • Geeft informatiemateriaal mee (brochures…)
    • Stimuleert de klant tot een aankoopbeslissing
    • Stelt aanvullende producten voor (meerverkoop)
    • Informeert de klant over de diensten bij verkoop (levering, getrouwheidskaart…)
    • Informeert de klant over houdbaarheden en verwerking van de producten
    • Sluit de verkoop af
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van interculturele gebruiken
    • Basiskennis van samenstelling van menu's
    • Kennis van typologie van klanten of consumenten
    • Kennis van verkooptechnieken
    • Kennis van assortiment
  • Competentie 13:
    Ontvangt betalingen en bedient de kassa
    • Start het kassa- en/of registratiesysteem
    • Controleert de kassa aan het begin van de werkdag
    • Bedient het kassa- en/of registratiesysteem
    • Registreert correct de verkoopprijs en de bijkomende kosten
    • Zoekt klantengegevens op
    • Past klantgetrouwheidssystemen, kortingen en geschenkbonnen correct toe
    • Informeert de klant over de verschillende betalingsmogelijkheden
    • Maakt een BTW- bon of factuur volgens de wettelijke normen
    • Geeft correct wisselgeld weer
    • Handelt de verschillende betalingsmogelijkheden op een correcte manier af
    • Reageert adequaat op fraudepogingen
    • Sluit het kassa- en/of registratiesysteem
    • Vermijdt kassaverschillen
    • Telt het geld na sluiting
    • Lost eenvoudige technische storingen op
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van fraudetechnieken
    • Basiskennis van eenvoudige onderhoudstechnieken
    • Basiskennis van ICT
    • Kennis van betaalmiddelen (werking, geldigheid...)
    • Kennis van opmaak van facturen
    • Kennis van opmaak van BTW-bonnen
    • Kennis van kassaverrichtingen
    • Kennis van functionele rekenvaardigheden
  • Competentie 14:
    Ordent de voorraad en bevoorraadt
    • Vult producten aan volgens het FIFO/FEFO-principe
    • Merkt gebreken aan de producten op en neemt gepaste maatregelen ((bijna) vervallen producten uit de afdeling nemen...)
    • Schikt producten aantrekkelijk en hygiënisch
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van ICT
    • Kennis van voorraadbeheer
    • Kennis van allergenen
    • Grondige kennis van GMP
    • Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
    • Grondige kennis van HACCP-normen
  • Competentie 15:
    Volgt de voorraad op, stelt tekorten vast en maakt bestellingen
    • Houdt gegevens bij over het verbruik van producten
    • Berekent de hoeveelheid producten voor de bestelling
    • Vult een bestelformulier in
    • Contacteert leveranciers
    • Bestelt producten
  • met inbegrip van kennis:
    • Basiskennis van ICT
    • Kennis van voorraadbeheer
    • Kennis van bestellingen (bestelbonnen, opmaak, opvolging, procedures, formulieren...)
    • Kennis van contacten leveranciers
    • Grondige kennis van GMP
    • Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
    • Grondige kennis van traceerbaarheid van goederen en producten

Beschrijving competenties a.d.h.v. de descriptorelementen

Kennis

  • Basiskennis van welzijnswetgeving
  • Basiskennis van arbeidsovereenkomst
  • Basiskennis van interculturele gebruiken
  • Basiskennis van samenstelling van menu's
  • Basiskennis van fraudetechnieken
  • Basiskennis van eenvoudige onderhoudstechnieken
  • Basiskennis Frans: zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen van klanten begrijpen en in eenvoudige bewoordingen communiceren over de belangrijke aspecten van de artikelen en de verkoop
  • Basiskennis Engels: zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen van klanten begrijpen en in eenvoudige bewoordingen communiceren over de belangrijke aspecten van de artikelen en de verkoop
  • Basiskennis van ICT
  • Basiskennis van privacyregelgeving
  • Basiskennis van multi channel
  • Basiskennis van handelsrecht
  • Kennis van betaalmiddelen (werking, geldigheid...)
  • Kennis van opmaak van facturen
  • Kennis van opmaak van BTW-bonnen
  • Kennis van kassaverrichtingen
  • Kennis van voorraadbeheer
  • Kennis van allergenen
  • Kennis van bestellingen (bestelbonnen, opmaak, opvolging, procedures, formulieren...)
  • Kennis van contacten leveranciers
  • Kennis van voorschriften voor ontvangst, controle en retour van goederen
  • Kennis van etikettering
  • Kennis van snij- en verpakkingsmachines
  • Kennis van presentatietechnieken van producten
  • Kennis van besmettingsgevaar en micro-organismen (listeria mono , E-coli , salmonella …)
  • Kennis van voedingstechnologie m.b.t. de te verwerken producten (gehakt, paté...)
  • Kennis van natuur-, kunstdarmen (soorten, eigenschappen en gebruiksmogelijkheden), alginaatdarmen en de soorten poreuze darmen
  • Kennis van bewaringstechnieken van grondstoffen, hulpstoffen, additieven, halffabricaten, afgewerkte producten, niet-verkochte waren...
  • Kennis van anatomie van dieren
  • Kennis van rode organenpakket
  • Kennis van principes van klantvriendelijkheid
  • Kennis van typologie van klanten of consumenten
  • Kennis van conflicthantering
  • Kennis van verkooptechnieken
  • Kennis van wet- en regelgeving i.v.m. diefstalpreventie: rechten van personeel en klant
  • Kennis van assortiment
  • Kennis van afwerkings- en garneringstechnieken
  • Kennis van communicatietechnieken
  • Kennis van functionele rekenvaardigheden
  • Grondige kennis van typologie van vleesstukken
  • Grondige kennis van technieken voor het ontvetten en ontvliezen van vlees
  • Grondige kennis van wettelijke richtlijnen m.b.t. koelen, bewaren en invriezen
  • Grondige kennis van autocontrolegids van de slagerij G003
  • Grondige kennis van GMP
  • Grondige kennis van GHP
  • Grondige kennis van FIFO/FEFO-principe
  • Grondige kennis van de aanwezige infrastructuur op de werkvloer
  • Grondige kennis van schoonmaak- en ontsmettingsprocedures
  • Grondige kennis van geldende milieuvoorschriften i.v.m. de eigen taken
  • Grondige kennis van kritische controlepunten voor het eigen werk
  • Grondige kennis van geldende voorschriften voor preventie en veiligheid op het werk
  • Grondige kennis van hygiëneregelgeving
  • Grondige kennis van ergonomisch verantwoorde werkhoudingen
  • Grondige kennis van hef- en tiltechnieken
  • Grondige kennis van voorwaarden voor opslag van goederen en producten
  • Grondige kennis van kwaliteitsnormen
  • Grondige kennis van registratietechnieken
  • Grondige kennis van sorteer- en stockeertechnieken m.b.t. goederen en producten
  • Grondige kennis van HACCP-normen
  • Grondige kennis van kwaliteitsverschillen in productievlees
  • Grondige kennis van machines en het materieel voor het eigen werk
  • Grondige kennis van technieken om vlees te snijden
  • Grondige kennis van de functionaliteit van de ingrediënten
  • Grondige kennis van de samenstelling van het vleesproduct en de rol van de grondstoffen, hulpstoffen en additieven
  • Grondige kennis van malen, verkleinen en cutteren
  • Grondige kennis van productiefiches/recepturen
  • Grondige kennis van afvultechnieken
  • Grondige kennis van technieken voor larderen, barderen en marineren
  • Grondige kennis van organisatiestructuur
  • Grondige kennis van vakterminologie
  • Grondige kennis van criteria voor versheid van grondstoffen
  • Grondige kennis van diverse meetinstrumenten
  • Grondige kennis van verpakkingsmethoden
  • Grondige kennis van invloed van een verpakking op de hygiëne en het bewaren van een product
  • Grondige kennis van technieken om stukken vlees uit te benen en op te delen
  • Grondige kennis van technieken om vlees bij te snijden
  • Grondige kennis van traceerbaarheid van goederen en producten

Cognitieve vaardigheden

  • Respecteert de ARAB-wetgeving /de codex welzijn op het werk
  • Respecteert de voorwaarden van voedselveiligheid en hygiëne
  • Respecteert de milieuvoorschriften
  • Respecteert de arbeidswetgeving
  • Stemt de techniek en het materieel af op de opdracht
  • Controleert de staat van het materieel
  • Respecteert het First In-First Out-principe en scheiding van productgroepen
  • Gebruikt een hoeveelheid product volgens het oppervlak en de vervuiling
  • Werkt op basis van een productieorder, technische fiche en/of opdracht
  • Communiceert effectief en efficiënt
  • Brieft de collega’s over de werkzaamheden
  • Controleert of het vlees voldoet aan de hygiënische voorschriften
  • Controleert de temperatuur in de opslagruimte en registreert deze op een lijst of met de computer
  • Stemt het gereedschap af op de snijhandeling en de karakteristieken van het stuk vlees
  • Houdt versnijdingen van verschillende loten apart in functie van traceerbaarheid
  • Werkt volgens diersoort, orgaanvlees
  • Berekent hoeveelheden volgens receptuur of technische fiche
  • Controleert de ingrediënten
  • Bereidt volgens receptuur of technische fiche
  • Controleert en registreert de temperatuur en de kwaliteit van het vlees
  • Controleert en registreert het bereide product (visuele controles, geurcontroles, staalnames…)
  • Respecteert het allergenenbeleid
  • Controleert de verpakking en het etiket
  • Vergelijkt de levering met de bestelbon en andere formulieren
  • Registreert de levering
  • Evalueert de kwaliteit van de levering
  • Controleert de temperatuur en de versheid van de goederen aan de hand van meetapparatuur
  • Controleert en registreert de temperatuur in de opslagruimte
  • Controleert vervaldata
  • Registreert producten die verkocht worden met reductie of die verwijderd worden als afval
  • Controleert de beschikbare product-, proces- en transportgegevens
  • Registreert bij ontvangst de gegevens op lijsten en vermeldt afwijkingen
  • Registreert de temperatuur in de opslagruimte
  • Houdt gegevens bij met het oog op de traceerbaarheid van de goederen
  • Verwelkomt de klant professioneel
  • Luistert naar de wens(en) van de klant
  • Stelt vragen over de wens(en) van de klant
  • Schat in hoe de klant wil geholpen worden
  • Vertaalt de wens van de klant naar de mogelijkheden van het assortiment
  • Geeft informatie over de kenmerken van de producten (oorsprong, gebruik…) en de voordelen voor de klant in functie van zijn wensen
  • Demonstreert, toont producten of geeft proevertjes
  • Adviseert de klant omtrent hoeveelheden en producten passend bij menu’s en aantal personen
  • Raadt producten aan in functie van de wensen van de klant
  • Geeft informatiemateriaal mee (brochures…)
  • Stimuleert de klant tot een aankoopbeslissing
  • Stelt aanvullende producten voor (meerverkoop)
  • Informeert de klant over de diensten bij verkoop (levering, getrouwheidskaart…)
  • Informeert de klant over houdbaarheden en verwerking van de producten
  • Sluit de verkoop af
  • Start het kassa- en/of registratiesysteem
  • Controleert de kassa aan het begin van de werkdag
  • Bedient het kassa- en/of registratiesysteem
  • Registreert correct de verkoopprijs en de bijkomende kosten
  • Zoekt klantengegevens op
  • Past klantgetrouwheidssystemen, kortingen en geschenkbonnen correct toe
  • Informeert de klant over de verschillende betalingsmogelijkheden
  • Maakt een BTW- bon of factuur volgens de wettelijke normen
  • Geeft correct wisselgeld weer
  • Handelt de verschillende betalingsmogelijkheden op een correcte manier af
  • Sluit het kassa- en/of registratiesysteem
  • Telt het geld na sluiting
  • Vult producten aan volgens het FIFO/FEFO-principe
  • Houdt gegevens bij over het verbruik van producten
  • Berekent de hoeveelheid producten voor de bestelling
  • Vult een bestelformulier in
  • Contacteert leveranciers
  • Bestelt producten

Probleemoplossende vaardigheden

  • Meldt leveringen die niet voldoen volgens de bedrijfseigen procedures
  • Vermijdt conflicten met klanten
  • Lost eventuele klachten op
  • Detecteert verdachte klanten met het oog op diefstalpreventie
  • Grijpt in op verdachte klanten, rekening houdend met de wetgeving en met de bedrijfsinterne procedures
  • Reageert adequaat op fraudepogingen
  • Vermijdt kassaverschillen
  • Lost eenvoudige technische storingen op
  • Merkt gebreken aan de producten op en neemt gepaste maatregelen ((bijna) vervallen producten uit de afdeling nemen...)

Motorische vaardigheden

  • Past hef- en tiltechnieken toe
  • Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen
  • Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen
  • Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op
  • Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen
  • Gebruikt schoonmaakmaterieel
  • Sorteert en behandelt volgens de regelgeving het restafval, dierlijk afval en het risicoafval
  • Slaat afval voor destructie op de daartoe voorziene plaatsen op
  • Slaat het vlees op in de koeling of diepvries
  • Verwerkt stukken vlees (uitsnijden, uitbenen, afwerken…)
  • Versnijdt delen met behoud van herkomstidentificatie
  • Verwijdert vet
  • Maakt geen insnijdingen die het vlees in waarde doen dalen en de bewaringstermijn verkorten
  • Zorgt dat er zo weinig mogelijk vlees aan de verwijderde delen hangt
  • Verwijdert alle kleine bloeduitstortingen, beensplinters en kraakbeen
  • Houdt het mes op snee
  • Pelt, ontvliest en portioneert de stukken vlees
  • Slaat overgebleven resten vlees op volgens bestemming
  • Gebruikt recipiënten bestemd voor vlees volgens de hygiënische en wettelijke richtlijnen
  • Weegt de benodigde ingrediënten af volgens receptuur of technische fiche
  • Maakt de ingrediënten productieklaar
  • Maakt het vlees productieklaar
  • Vermaalt, verkleint of hakt eventueel het vlees
  • Vult het eventueel af
  • Lardeert, bardeert, marineert
  • Plaatst kippen in de grill
  • Bereidt sandwiches en salades
  • Verpakt producten met de hand of met een verpakkingsmachine
  • Verpakt efficiënt en kostenbewust
  • Weegt producten af
  • Gebruikt een snijmachine
  • Past afwerkings- en garneringstechnieken toe om de producten verkoopsklaar te maken
  • Zorgt voor een evenwichtige vulling van de schalen
  • Schikt en presenteert producten en schotels in de toonbank rekening houdend met het “First In-First Out” principe en de scheiding van productgroepen
  • Brengt etiketten aan met de wettelijke informatie (prijs, gewicht, samenstelling,…)
  • Vult de toonbank aan in de loop van de dag
  • Plaatst promotionele artikels op een commerciële plaats
  • Verwijdert producten die niet meer aan de (houdbaarheids)norm voldoen
  • Slaat de goederen en producten op volgens de gangbare principes
  • Beoordeelt de versheid zintuiglijk
  • Verwijdert producten die niet meer aan de (houdbaarheids)norm voldoen
  • Verwijdert beschadigde producten
  • Past uiterlijk en kleding aan de kenmerken van de verkoopomgeving aan
  • Schikt producten aantrekkelijk en hygiënisch

Omgevingscontext

  • Het beroep wordt uitgeoefend in slagerijen, slagerij-vleeswarenwinkels, in slagerijafdelingen in supermarkten, op markten, groothandel.
  • Het beroep kan het hanteren van lasten en langdurig rechtstaan inhouden.
  • Het werk vindt afwisselend plaats in warme en koude ruimtes.
  • Omgang met een strikt tijdschema is nodig.
  • Het dragen van hygiënische beschermkledij volgens wetgeving is vereist.

Handelingscontext

  • De uiteenlopende handelingen moeten afgestemd zijn op de vlees- en producteigenschappen, de receptuur en technische fiche.
  • De beroepsuitoefening vergt het vakkundig, economisch, ecologisch en hygiënisch omgaan met diverse grondstoffen, ingrediënten en producten die onderhevig zijn aan bederf.
  • De aangegeven werkvolgorde wordt steeds gerespecteerd.
  • Efficiënt kunnen handelen in kritische situaties i.v.m. voedselveiligheid en bij productafwijkingen (o.a. het inroepen van de instructies van de slager…).
  • De gespecialiseerd verkoper slagerij moet aandachtig zijn, veilig handelen omwille van omgang met verschillende gevaarlijke apparatuur en materieel (messen…).
  • Gaat om met verschillende producten en ingrediënten wat inhoudt dat er permanent rekening moet gehouden worden met voedselveiligheid.
  • Handelt steeds kwaliteitsvol in alle omstandigheden volgens de bedrijfscultuur.
  • Stelt de wens(en) van de klant centraal.
  • Gaat op een klantvriendelijke wijze om met de klant.
  • Past verkooptechnieken toe.
  • De beroepsuitoefening vergt het omgaan met de van toepassing zijnde veiligheidsvoorschriften op de werkvloer en het respecteren van het arbeidsreglement.
  • In team kunnen werken.

Autonomie

Is zelfstandig in
  • Hygiënisch en voedselveilig werken
  • Controleren van het vlees
  • Verwerken van stukken vlees (uitsnijden, uitbenen, afwerken)
  • Verdelen van stukken vlees
  • Maken van vleesbereidingen
  • Vermalen van vlees
  • Visuele, geur- en temperatuurcontroles
  • Snijden en verpakken van verse producten
  • Ontvangen van goederen en producten
  • Controleren van leveringen
  • Omgang met klanten
  • Adviseren over producten
  • Ontvangen van betalingen en bedienen van de kassa
  • Opvolgen van voorraad en opmaken van bestellingen
Is gebonden aan
  • De autocontrolegids Slagerij G003
  • De vigerende wetgeving met betrekking tot het beroep van slager-spekslager
  • De wensen van de klant
Doet beroep op
  • De leidinggevende of verantwoordelijke voor opdrachten en ondersteuning

Verantwoordelijkheid

  • Werkt hygiënisch, voedselveilig en respecteert de welzijns- en arbeidswetgeving
  • Werkt in teamverband
  • Controleert het vlees
  • Gaat professioneel om met klanten en stelt de aankoopwensen van de klant vast
  • Adviseert over de producten en diensten volgens de commerciële regels van de zaak
  • Ontvangt betalingen en bedient de kassa
  • Ordent de voorraad en bevoorraadt
  • Volgt de voorraad op, stelt tekorten vast en maakt bestellingen
  • Ontvangt goederen en producten en controleert de levering
  • Controleert de staat en bewaring van bederfbare producten
  • Verzamelt de opvolgdocumenten voor de traceerbaarheid van goederen (leveringsdata, temperatuuropmetingen, lotnummers...)
  • Snijdt en verpakt verse producten voor bestellingen, voor de zelfbedieningsafdeling en/of presenteert ze in de toonbank
  • Maakt vleesbereidingen, vermaalt en stelt samen volgens receptuur en doet geregeld visuele, geur- en temperatuurcontroles
  • Verwerkt stukken vlees (uitsnijden, uitbenen, afwerken)
  • Verdeelt de stukken

Attesten en voorwaarden

Wettelijke attesten en voorwaarden

Voor de beroepsuitoefening van ‘Verkoper slagerij’ is het beschikken van volgende attesten en/of voldoen aan volgende voorwaarden wettelijk verplicht:
  • Meldingsplicht ziekte of symptomen aan de exploitant van het levensmiddelenbedrijf zoals bepaald in Verordening (EG) nr. 852/2004 van 29 april 2004, bijlage II, hoofdstuk VIII "Persoonlijke hygiëne"