Kwaliteits- en procesverantwoordelijke (banket)bakkerij

 
BK-0391-2
 Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.

Globaal

Titel

Kwaliteits- en procesverantwoordelijke (banket)bakkerij

Deze benaming komt voor in de Competent fiche "D110201 Brood- en banketbakkerij"

Definitie

De kwaliteits- en procesverantwoordelijke (banket)bakkerij voert - naast de bereiding van bakkerij- en banketbakkerijproducten - vergelijkende testen uit om maak- en bewaarprocessen te optimaliseren en/of te vernieuwen (volgens de voorschriften van de voedselveiligheid) ten einde de producten te verbeteren en (banket)bakkers en klanten gericht te kunnen informeren.

Niveau (VKS en EQF)

4

Jaar van erkenning

versie 2, 2020

Competenties

Opsomming competenties

  • Competentie 1:
    Werkt hygiënisch en voedselveilig
    • Respecteert de regelgeving rond preventie en veiligheid op het werk
    • Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid
    • Gebruikt schoonmaakmaterieel en -middelen
    • Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op
    • Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen
    • Controleert de staat van het materieel
    • Draagt werkkledij volgens de hygiënische richtlijnen
    • Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen
    • Sorteert afval volgens de richtlijnen
    • Past het FEFO (First Expired, First Out) en FIFO (First In, First Out) –principe toe
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen- en procedures
    • Kennis van traceerbaarheid van producten
    • Kennis van besmettingsgevaar, micro-organismen, parasieten
    • Kennis van werkorganisatie
    • Kennis van regelgeving inzake autocontrole in de (banket)bakkerij
    • Kennis van geldende voorschriften voor preventie en veiligheid op het werk
    • Kennis van FIFO-methode (First In First Out) en de FEFO-methode (First Expired First Out)
    • Grondige kennis van hygiëneregelgeving
  • Competentie 2:
    Werkt op een economisch verantwoorde manier
    • Verzamelt de benodigde gegevens van grondstoffen, ingrediënten en materialen
    • Gaat op een duurzame manier om met de grondstoffen in relatie tot de kostprijs van het (eind)product
    • Onderneemt acties om de efficiëntie te verbeteren en de kosten te beheersen
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van voorraadbeheer
    • Kennis van kostprijsberekening
  • Competentie 3:
    Informeert (banket)bakkers over (banket)bakkerij- en aanverwante producten
    • Stelt vragen om de wensen van de (banket)bakkers te achterhalen
    • Informeert (banket)bakkers over de samenstelling, bereidingswijze, bewaringswijze en toepassing van de producten
  • met inbegrip van kennis:
    • Grondige kennis van producten, functie, bereidingswijze, bewaringswijze en toepassing
  • Competentie 4:
    Ontvangt goederen en producten en controleert de levering
    • Voert ontvangstcontrole uit op hoeveelheid en kwaliteit
    • Controleert de temperatuur, het gewicht, de versheid van de goederen en producten
    • Controleert of de goederen en producten voldoen aan de hygiënische voorschriften en voorschriften voor voedselveiligheid
    • Registreert afwijkingen
    • Respecteert de condities waaraan moet worden voldaan om goederen op te slaan
    • Slaat de goederen op in de koel-, diepvries-, opslagruimte…
    • Controleert en registreert de temperatuur in de opslagruimte
    • Meldt fouten volgens de procedure
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van de wettelijke bewaartemperatuur
    • Kennis van de impact van een verpakking op de hygiëne en het bewaren van het product
    • Kennis van wetgeving met betrekking tot verplichte aanduidingen van goederen, etiketteringen van voorverpakte voedingsmiddelen, maten en gewichten
    • Kennis van allergenen
    • Kennis van wettelijke reglementering in verband met vervoer van gerelateerde voedingswaren
  • Competentie 5:
    Bereidt verschillende soorten degen en beslagen (vet-, kook- en bladerdeegproducten, producten van beslagen, producten met beslagen en gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) banketbakkerijproducten)
    • Zet het benodigde materiaal/materieel klaar
    • Controleert de versheid en de kwaliteit van producten en grondstoffen
    • Stelt het deeg en/of beslag samen aan de hand van een recept
    • Berekent de kwantiteit
    • Zet meeteenheden om
    • Weegt grondstoffen af
    • Bepaalt de hoeveelheid van de samen te voegen grondstoffen en bepaalt en handhaaft de temperatuur
    • Draait en kneedt deeg en/of beslag manueel of machinaal
    • Past verschillende meng-, kneed- en/of klopmethodes toe
    • Voegt met behulp van natuurlijke aroma’s smaak en kleur toe aan de producten
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van de wettelijke bewaartemperatuur
    • Kennis van allergenen
    • Kennis van de kenmerken van bloemsoorten, grondstoffen, ingrediënten, vetstof, bereidingsmiddelen…
    • Kennis van het productieproces van bladerdeeg, vet- en kookdegen
    • Kennis van het productieproces van beslagen
    • Kennis van het productieproces van gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) producten
    • Kennis van de verwerkingstemperatuur
    • Kennis van recente ontwikkelingen in het vakgebied
    • Kennis van bereidingstechnieken
    • Grondige kennis van vaktechnologie
  • Competentie 6:
    Verwerkt verschillende soorten degen en beslagen (vet-, kook- en bladerdeegproducten, producten van beslagen, producten met beslagen en gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) banketbakkerijproducten)
    • Bepaalt de benodigde hoeveelheid deeg per stuk/per gewicht
    • Verdeelt het deeg en/of beslag manueel of machinaal
    • Past spuit-, snij-, rol- of uitsteektechnieken toe
    • Plaatst het deeg en/of beslag op platen of in bakvormen
    • Laat het deeg rusten in een al dan niet gekoelde ruimte
    • Koelt het halffabricaat af of vriest het in
    • Toereert en/of rolt het deeg uit
    • Bereidt halffabricaten, vullingen, crèmes, mousses, bavarois, boterroom, garneringen…
    • Voegt met behulp van natuurlijke aroma’s smaak en kleur toe aan de producten
    • Doreert, decoreert, modelleert en snijdt producten volgens vooropgestelde recepten en kwaliteitseisen
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van de wettelijke bewaartemperatuur
    • Kennis van allergenen
    • Kennis van de kenmerken van bloemsoorten, grondstoffen, ingrediënten, vetstof, bereidingsmiddelen…
    • Kennis van het productieproces van bladerdeeg, vet- en kookdegen
    • Kennis van het productieproces van beslagen
    • Kennis van het productieproces van gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) producten
    • Kennis van de verwerkingstemperatuur
    • Kennis van recente ontwikkelingen in het vakgebied
    • Kennis van bereidingstechnieken
    • Kennis van verwerkingstechnieken
    • Kennis van verschillende rijsmiddelen
    • Kennis van spuit-, snij-, uitrol-, toereer- en uitsteektechnieken
    • Kennis van invriezen van voedingswaren
    • Grondige kennis van vaktechnologie
  • Competentie 7:
    Bakt verschillende soorten degen en beslagen (vet-, kook- en bladerdeegproducten, producten van beslagen, producten met beslagen en gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme,…) banketbakkerijproducten)
    • Stelt de oven in (tijd, temperatuur…) en bakt de producten af
    • Controleert het bakproces en het uitzicht van de producten visueel
    • Ontvormt de producten en plaatst ze (op roosters) in rekken
    • Gebruikt verschillende oventypes
    • Bakt (half afgebakken) producten af
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van recente ontwikkelingen in het vakgebied
    • Kennis van verschillende oventypes
    • Kennis van verschillende afbaktechnieken
    • Grondige kennis van vaktechnologie
  • Competentie 8:
    Bereidt verschillende soorten (gist)degen (broden, zachte en harde luxe, taarten, gerezen bladerdeegproducten, gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) bakkerijproducten…)
    • Zet het benodigde materiaal/materieel klaar
    • Controleert de versheid en de kwaliteit van producten en grondstoffen
    • Stelt het deeg samen aan de hand van een recept
    • Berekent de kwantiteit
    • Zet meeteenheden om
    • Weegt grondstoffen af
    • Bepaalt de hoeveelheid van de samen te voegen grondstoffen en bepaalt en handhaaft de temperatuur
    • Draait en kneedt deeg manueel of machinaal
    • Past verschillende kneedmethodes toe
    • Voegt met behulp van natuurlijke aroma’s smaak en kleur toe aan de producten
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van de wettelijke bewaartemperatuur
    • Kennis van allergenen
    • Kennis van de kenmerken van bloemsoorten, grondstoffen, ingrediënten, vetstof, bereidingsmiddelen…
    • Kennis van de samenstelling
    • Kennis van het productieproces van gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) producten
    • Kennis van de verwerkingstemperatuur
    • Kennis van recente ontwikkelingen in het vakgebied
    • Kennis van bereidingstechnieken
    • Kennis van productieproces van gistdegen
    • Kennis van productieproces van gerezen bladerdeeg
    • Grondige kennis van vaktechnologie
  • Competentie 9:
    Verwerkt gistdegen voor broden, harde en zachte luxe, taarten, gerezen bladerdeeg en gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) bakkerijproducten
    • Bepaalt de benodigde hoeveelheid deeg per stuk/per gewicht
    • Weegt het deeg af
    • Verdeelt het deeg manueel of met behulp van een verdeelmachine in stukken
    • Bolt het deeg op en/of maakt het lang
    • Plaatst de deegstukken op platen of in bakvormen
    • Laat het deeg rijzen (in de (rem)rijskast, gekoelde ruimte…)
    • Controleert de gisting en het rijzen van het deeg
    • Koelt het deeg af of vriest het in
    • Toereert en/of rolt het uit
    • Bereidt halffabricaten, vullingen, crèmes, garneringen…
    • Voegt met behulp van natuurlijke aroma’s smaak en kleur toe aan de producten
    • Doreert, decoreert, modelleert en snijdt producten volgens vooropgestelde recepten en kwaliteitseisen
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van de wettelijke bewaartemperatuur
    • Kennis van allergenen
    • Kennis van de kenmerken van bloemsoorten, grondstoffen, ingrediënten, vetstof, bereidingsmiddelen…
    • Kennis van de samenstelling
    • Kennis van het productieproces van gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) producten
    • Kennis van de verwerkingstemperatuur
    • Kennis van recente ontwikkelingen in het vakgebied
    • Kennis van bereidingstechnieken
    • Kennis van verwerkingstechnieken
    • Kennis van invriezen van voedingswaren
    • Kennis van productieproces van gistdegen
    • Kennis van productieproces van gerezen bladerdeeg
    • Kennis van verschillende gistingsprocessen (vloeibare gist, desems, voordegen…)
    • Kennis van uitroltechnieken
    • Grondige kennis van vaktechnologie
  • Competentie 10:
    Bakt gistdegen voor broden, harde en zachte luxe, taarten, gerezen bladerdeeg en gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) bakkerijproducten
    • Stelt de oven in (tijd, temperatuur…) en bakt de producten af
    • Controleert het bakproces en het uitzicht van de producten visueel
    • Ontvormt de producten en plaatst ze (op roosters) in rekken
    • Gebruikt verschillende oventypes
    • Bakt (halfafgebakken) producten af
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van recente ontwikkelingen in het vakgebied
    • Kennis van verschillende oventypes
    • Kennis van verschillende afbaktechnieken
    • Grondige kennis van vaktechnologie
  • Competentie 11:
    Werkt (banket)bakkerijproducten af
    • Abricoteert, glaceert, garneert, maskeert, modelleert, overgiet volgens de verschillende afwerkingstechnieken
    • Past afwerkings- en garneringstechnieken toe om de producten verkoopsklaar te maken
    • Houdt zich aan de recepten en kwaliteitseisen
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van diverse afwerkings- en garneertechnieken: abricoteren, maskeren, enroberen, dompelen, spuiten, modelleren, garneren, glaceren, overgieten…
    • Grondige kennis van vaktechnologie
  • Competentie 12:
    Voert vergelijkende testen uit op basis van grondstoffen, bereidingen, verwerkingen en afwerkingen om het product te optimaliseren en/of te vernieuwen
    • Voert basisrecepten uit met verschillende grondstoffen, bereidingen, verwerkingen en afwerkingen
    • Vergelijkt de invloeden van de grondstoffen op bereidingen van basisdegen
    • Beoordeelt het resultaat en trekt conclusies
  • met inbegrip van kennis:
    • Kennis van toegepaste chemie (in functie van (banket)bakkerijtechnieken)

Beschrijving competenties a.d.h.v. de descriptorelementen

Kennis

  • Kennis van schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen- en procedures
  • Kennis van traceerbaarheid van producten
  • Kennis van besmettingsgevaar, micro-organismen, parasieten
  • Kennis van werkorganisatie
  • Kennis van regelgeving inzake autocontrole in de (banket)bakkerij
  • Kennis van geldende voorschriften voor preventie en veiligheid op het werk
  • Kennis van FIFO-methode (First In First Out) en de FEFO-methode (First Expired First Out)
  • Kennis van voorraadbeheer
  • Kennis van de wettelijke bewaartemperatuur
  • Kennis van de impact van een verpakking op de hygiëne en het bewaren van het product
  • Kennis van wetgeving met betrekking tot verplichte aanduidingen van goederen, etiketteringen van voorverpakte voedingsmiddelen, maten en gewichten
  • Kennis van allergenen
  • Kennis van wettelijke reglementering in verband met vervoer van gerelateerde voedingswaren
  • Kennis van de kenmerken van bloemsoorten, grondstoffen, ingrediënten, vetstof, bereidingsmiddelen…
  • Kennis van de samenstelling
  • Kennis van het productieproces van bladerdeeg, vet- en kookdegen
  • Kennis van het productieproces van beslagen
  • Kennis van het productieproces van gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) producten
  • Kennis van de verwerkingstemperatuur
  • Kennis van recente ontwikkelingen in het vakgebied
  • Kennis van bereidingstechnieken
  • Kennis van verwerkingstechnieken
  • Kennis van verschillende rijsmiddelen
  • Kennis van spuit-, snij-, uitrol-, toereer- en uitsteektechnieken
  • Kennis van invriezen van voedingswaren
  • Kennis van verschillende oventypes
  • Kennis van verschillende afbaktechnieken
  • Kennis van productieproces van gistdegen
  • Kennis van productieproces van gerezen bladerdeeg
  • Kennis van verschillende gistingsprocessen (vloeibare gist, desems, voordegen…)
  • Kennis van uitroltechnieken
  • Kennis van diverse afwerkings- en garneertechnieken: abricoteren, maskeren, enroberen, dompelen, spuiten, modelleren, garneren, glaceren, overgieten…
  • Kennis van toegepaste chemie (in functie van (banket)bakkerijtechnieken)
  • Kennis van kostprijsberekening
  • Grondige kennis van hygiëneregelgeving
  • Grondige kennis van producten, functie, bereidingswijze, bewaringswijze en toepassing
  • Grondige kennis van vaktechnologie

Cognitieve vaardigheden

  • Respecteert de regelgeving rond preventie en veiligheid op het werk
  • Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid
  • Controleert de staat van het materieel
  • Controleert de versheid en de kwaliteit van producten en grondstoffen
  • Stelt het deeg en/of beslag samen aan de hand van een recept
  • Zet meeteenheden om
  • Bepaalt de hoeveelheid van de samen te voegen grondstoffen en bepaalt en handhaaft de temperatuur
  • Gebruikt verschillende oventypes
  • Zet meeteenheden om
  • Gebruikt verschillende oventypes
  • Houdt zich aan de recepten en kwaliteitseisen
  • Past het FEFO (First Expired, First Out) en FIFO (First In, First Out) –principe toe
  • Gaat op een duurzame manier om met de grondstoffen in relatie tot de kostprijs van het (eind)product
  • Stelt vragen om de wensen van de (banket)bakkers te achterhalen
  • Informeert (banket)bakkers over de samenstelling, bereidingswijze, bewaringswijze en toepassing van de producten
  • Voert ontvangstcontrole uit op hoeveelheid en kwaliteit
  • Controleert of de goederen en producten voldoen aan de hygiënische voorschriften en voorschriften voor voedselveiligheid
  • Controleert en registreert de temperatuur in de opslagruimte
  • Berekent de kwantiteit
  • Bepaalt de benodigde hoeveelheid deeg per stuk/per gewicht
  • Controleert de versheid en de kwaliteit van producten en grondstoffen
  • Stelt het deeg samen aan de hand van een recept
  • Berekent de kwantiteit
  • Bepaalt de hoeveelheid van de samen te voegen grondstoffen en bepaalt en handhaaft de temperatuur
  • Bepaalt de benodigde hoeveelheid deeg per stuk/per gewicht
  • Controleert de gisting en het rijzen van het deeg
  • Vergelijkt de invloeden van de grondstoffen op bereidingen van basisdegen
  • Beoordeelt het resultaat en trekt conclusies
  • Respecteert de condities waaraan moet worden voldaan om goederen op te slaan

Probleemoplossende vaardigheden

  • Onderneemt acties om de efficiëntie te verbeteren en de kosten te beheersen
  • Registreert afwijkingen
  • Meldt fouten volgens de procedure

Motorische vaardigheden

  • Gebruikt schoonmaakmaterieel en -middelen
  • Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op
  • Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen
  • Draagt werkkledij volgens de hygiënische richtlijnen
  • Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen
  • Sorteert afval volgens de richtlijnen
  • Verzamelt de benodigde gegevens van grondstoffen, ingrediënten en materialen
  • Controleert de temperatuur, het gewicht, de versheid van de goederen en producten
  • Slaat de goederen op in de koel-, diepvries-, opslagruimte…
  • Zet het benodigde materiaal/materieel klaar
  • Weegt grondstoffen af
  • Draait en kneedt deeg en/of beslag manueel of machinaal
  • Past verschillende meng-, kneed- en/of klopmethodes toe
  • Voegt met behulp van natuurlijke aroma’s smaak en kleur toe aan de producten
  • Verdeelt het deeg en/of beslag manueel of machinaal
  • Past spuit-, snij-, rol- of uitsteektechnieken toe
  • Plaatst het deeg en/of beslag op platen of in bakvormen
  • Laat het deeg rusten in een al dan niet gekoelde ruimte
  • Koelt het halffabricaat af of vriest het in
  • Toereert en/of rolt het deeg uit
  • Bereidt halffabricaten, vullingen, crèmes, mousses, bavarois, boterroom, garneringen…
  • Voegt met behulp van natuurlijke aroma’s smaak en kleur toe aan de producten
  • Doreert, decoreert, modelleert en snijdt producten volgens vooropgestelde recepten en kwaliteitseisen
  • Stelt de oven in (tijd, temperatuur…) en bakt de producten af
  • Controleert het bakproces en het uitzicht van de producten visueel
  • Ontvormt de producten en plaatst ze (op roosters) in rekken
  • Bakt (half afgebakken) producten af
  • Zet het benodigde materiaal/materieel klaar
  • Weegt grondstoffen af
  • Draait en kneedt deeg manueel of machinaal
  • Past verschillende kneedmethodes toe
  • Voegt met behulp van natuurlijke aroma’s smaak en kleur toe aan de producten
  • Weegt het deeg af
  • Verdeelt het deeg manueel of met behulp van een verdeelmachine in stukken
  • Bolt het deeg op en/of maakt het lang
  • Plaatst de deegstukken op platen of in bakvormen
  • Laat het deeg rijzen (in de (rem)rijskast, gekoelde ruimte…)
  • Koelt het deeg af of vriest het in
  • Toereert en/of rolt het uit
  • Bereidt halffabricaten, vullingen, crèmes, garneringen…
  • Voegt met behulp van natuurlijke aroma’s smaak en kleur toe aan de producten
  • Doreert, decoreert, modelleert en snijdt producten volgens vooropgestelde recepten en kwaliteitseisen
  • Stelt de oven in (tijd, temperatuur…) en bakt de producten af
  • Controleert het bakproces en het uitzicht van de producten visueel
  • Ontvormt de producten en plaatst ze (op roosters) in rekken
  • Bakt (halfafgebakken) producten af
  • Abricoteert, glaceert, garneert, maskeert, modelleert, overgiet volgens de verschillende afwerkingstechnieken
  • Past afwerkings- en garneringstechnieken toe om de producten verkoopsklaar te maken
  • Voert basisrecepten uit met verschillende grondstoffen, bereidingen, verwerkingen en afwerkingen

Omgevingscontext

  • Het beroep wordt uitgeoefend in proefbakkerijen van toeleveringsbedrijven, bloemmolens en/of als ondersteuning van RND in grote bakkerijen en voorgaande bedrijven.
  • Het beroep wordt uitgeoefend in (banket)bakkerijen, traditionele of industriële (banket)bakkerijen, in de afdeling (banket)bakkerij van supermarkten, (proefbakkerijen van) toeleveringsbedrijven
  • Het beroep kan worden uitgeoefend tijdens de dag, ’s nachts, ’s ochtends vroeg, in het weekend of op feestdagen. Het varieert naar gelang de organisatie (ambachtelijke onderneming, hypermarkt…)en de industrialisatie- en automatiseringsgraad van het productieproces
  • Het beroep kan worden uitgeoefend in een gekoelde omgeving met wisselende temperatuurschommelingen en vochtigheidsgraad
  • De beroepsbeoefenaar moet kunnen omgaan met en inspelen op een flexibele markt
  • De beroepsbeoefenaar moet tijdsschema’s respecteren: de (banket)bakkerijproducten moeten tijdig klaar zijn

Handelingscontext

  • Kan zich aanpassen en flexibel opstellen bij wisselende omgevingsfactoren (weersomstandigheden, speciale gelegenheden, seizoenen…) en producten die een invloed kunnen uitoefenen op de productie
  • Creativiteit in ontwikkeling van producten en opstelling van de verkoopruimte (aankleding, het etaleren van producten…) is noodzakelijk
  • Permanente aandacht voor voedselveiligheid en hygiëne
  • Moet met klanten en medewerkers kunnen omgaan
  • Moet markt en concurrentie opvolgen
  • Dient rekening te houden met de noden en wensen van de klanten
  • Moet kunnen omgaan met financiële aspecten (verkoopprijs, kassa, kostprijsberekening)
  • Werkt samen met leveranciers, het afdelingshoofd en de hygiënische diensten en medewerkers
  • Moet onder tijdsdruk kunnen werken
  • Draagt persoonlijke beschermingskledij volgens de wetgeving

Autonomie

Is zelfstandig in
  • het voorbereiden, plannen en uitvoeren van de taken
Is gebonden aan
  • de autocontrole gids (G -026)
  • de vigerende wetgeving met betrekking tot het bakkerijberoep
  • de vraag van het cliënteel
  • de opdrachten
  • de bestellingen
  • de wensen en noden van de doelgroep
Doet beroep op
  • de ondersteuning van de opdrachtgever bij problemen

Verantwoordelijkheid

  • Werkt hygiënisch en voedselveilig
  • Werkt op een economisch verantwoorde manier
  • Informeert (banket)bakkers over (banket)bakkerij- en aanverwante producten
  • Ontvangt goederen en producten en controleert de levering
  • Bereidt verschillende soorten degen en beslagen (vet-, kook- en bladerdeegproducten, producten van beslagen, producten met beslagen en gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) banketbakkerijproducten)
  • Verwerkt verschillende soorten degen en beslagen (vet-, kook- en bladerdeegproducten, producten van beslagen, producten met beslagen en gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) banketbakkerijproducten)
  • Bakt verschillende soorten degen en beslagen (vet-, kook- en bladerdeegproducten, producten van beslagen, producten met beslagen en gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme,…) banketbakkerijproducten)
  • Bereidt verschillende soorten (gist)degen (broden, zachte en harde luxe, taarten, gerezen bladerdeegproducten, gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) bakkerijproducten…)
  • Verwerkt gistdegen voor broden, harde en zachte luxe, taarten, gerezen bladerdeeg en gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) bakkerijproducten
  • Bakt gistdegen voor broden, harde en zachte luxe, taarten, gerezen bladerdeeg en gezondheidsgerelateerde (vetarme, suikerarme, zoutarme…) bakkerijproducten
  • Werkt (banket)bakkerijproducten af
  • Voert vergelijkende testen uit op basis van grondstoffen, bereidingen, verwerkingen en afwerkingen om het product te optimaliseren en/of te vernieuwen

Attesten en voorwaarden

Wettelijke attesten en voorwaarden

Voor de beroepsuitoefening van ‘Kwaliteits- en procesverantwoordelijke (banket)bakkerij’ is het beschikken van volgende attesten en/of voldoen aan volgende voorwaarden wettelijk verplicht:
  • Meldingsplicht ziekte of symptomen aan de exploitant van het levensmiddelenbedrijf zoals bepaald in Verordening (EG) nr. 852/2004 van 29 april 2004, bijlage II, hoofdstuk VIII "Persoonlijke hygiëne"