Menger
BK-0161-2
Dit is de actuele versie van de beroepskwalificatie.
Globaal
Titel
Menger
De benaming wordt niet gebruikt in de Competent-fiche H330301 Bereider van grondstoffen (m/v).
De Competent-fiche gebruikt wel de titel van ‘Bereider van mengsels in de voedingsindustrie’. ‘Menger (m/v)’ is de gebruikelijke terminologie binnen de sector.
Definitie
‘Bereidt mengsels van vaste en vloeibare materialen (voeding en veevoeder), verwerkt ze via (semi)geautomatiseerde installaties of manueel volgens de geldende hygiëne- en veiligheidsregels en productievereisten teneinde een mix/samenstelling aan te maken die als basis kan dienen voor het verdere proces of als eindproduct kan gebruikt worden.’
Niveau (VKS en EQF)
4
Jaar van erkenning
versie 2, 2020
Competenties
Opsomming competenties
- Competentie 1:
Neemt kennis van de productiefiches en -voorschriften en bereidt de werkzaamheden voor
- Neemt de werkzaamheden van de vorige ploeg over
- Raadpleegt de productieplanning
- Houdt zich aan de productieorder en technische fiche
- Kiest de ingrediënten in functie van de productieorder
- Zet de ingrediënten klaar voor productie
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van gebruik van werkdocumenten (productieorder, productieplanning, …)
- Grondige kennis van grondige productkennis van ingrediënten, additieven, extracten die men gebruikt
- Competentie 2:
Controleert de voorraad voor de eigen productie.
- Superviseert en verifieert grondstoffen en materialen op tekorten, hoeveelheid, dosering, mengeling en kwaliteitsafwijkingen
- Onderneemt actie bij afwijkingen of tekorten van de te verwerken grondstoffen
- Gebruikt toestellen voor goederentransport
- Stemt de hoeveelheid grondstoffen en materialen af op de opdracht
- Volgt informatie van beeldschermen op
- Gebruikt controle-instrumenten en interpreteert de controlegegevens volgens procedure
- Past hef- en tiltechnieken toe
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken
- Kennis van de bediening van toestellen voor goederentransport
- Kennis van opvolging en controle van de eigen voorraad
- Kennis van CCP’s (Critical Control Point)*, autocontrole en PVA’s (Punt Van Aandacht)
- Competentie 3:
Controleert de ingrediënten
- Onderzoekt de conformiteit (kwaliteit, zuiverheid, ….)
- Doet een visuele controle
- Neemt stalen
- Laat eventueel de stalen analyseren door een labo of doet basisanalyses zelf
- Interpreteert de resultaten en neemt actie in geval van non-conformiteit
- Respecteert het allergenenbeleid
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van allergenen
- Kennis van visuele controles
- Kennis van staalname i.v.m. de te controleren producten
- Kennis van staalnameprocedures
- Kennis van kwaliteitsnormen
- Competentie 4:
Weegt de verhoudingen van de ingrediënten af en doseert
- Stemt de hoeveelheid ingrediënten af op de opdracht (afwegen, doseren, mengen, berekenen, ….)
- Gebruikt weeg- en doseermateriaal (weegschaal, doseerglas, ….)
- Houdt bij gebruik van materiaal rekening met de allergenenwetgeving
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van allergenen
- Kennis van de regels voor de conversie van meeteenheden
- Grondige kennis van productieprocedures (mengsels)
- Grondige kennis van grondige productkennis van ingrediënten, additieven, extracten die men gebruikt
- Competentie 5:
Voorziet de werkpost van ingrediënten en controleert de bevoorrading
- Houdt de voorraad op peil
- Gebruikt apparatuur
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van procedures van stockbeheer
- Kennis van gebruik van manuele (rand)apparatuur
- Kennis van de eigen productieapparatuur
- Kennis van procedures om de machine te bedienen
- Competentie 6:
Verifieert de veiligheidsvoorzieningen van de machine(s) (breekmachines, mengtoestellen, ….)
- Raadpleegt veiligheidsvoorschriften en leeft ze na
- Volgt informatie op, zowel ter plaatse als via beeldschermen
- Merkt afwijkingen, storingen aan de machine op
- Meldt problemen en veiligheidsrisico’s aan de verantwoordelijke
- Legt de productie stil in noodgevallen
- Doet controlerondes
- Interpreteert controlegegevens
- Merkt afwijkingen, storingen of de nood aan preventief onderhoud op
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis van storingsanalyse
- Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
- Kennis van nood- en evacuatieprocedures
- Kennis van stopprocedures
- Kennis van CCP’s (Critical Control Point)*, autocontrole en PVA’s (Punt Van Aandacht)
- Competentie 7:
Stelt de machine in door het instellen, selecteren van een basisprogramma
- Houdt zich aan productieorder en technische fiche
- Stelt de machine(onderdelen) manueel of computergestuurd in
- Kiest een programma/receptuur uit een keuzemenu voor de productie
- Stelt de parameters en coördinaten manueel of computergestuurd in en volgt ze op, onder andere via beeldschermen
- Raadpleegt (technische) voorschriften en productfiches
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis ICT
- Kennis van procedures voor het afstellen van de machine(s)
- Kennis van SMED (Single Minute Exchange of Die)*
- Competentie 8:
Start, bedient en stopt de machine volgens de instructies
- Houdt zich aan (technische) voorschriften en productiefiches
- Merkt afwijkingen, storingen op
- Start de machine op
- Voert grondstoffen en hulpproducten aan/in de menger
- Bedient de machine
- Volgt informatie op, zowel ter plaatse als via beeldschermen
- Interpreteert gegevens en reageert passend
- Voert de geproduceerde goederen af
- Doet controles/controlerondes
- Stopt de machine
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van gebruik van werkdocumenten (productieorder, productieplanning, …)
- Kennis van procedures voor het afstellen van de machine(s)
- Kennis van opstartprocedures
- Kennis van stopprocedures
- Kennis van CCP’s (Critical Control Point)*, autocontrole en PVA’s (Punt Van Aandacht)
- Kennis van bewaringstechnieken
- Kennis van SMED (Single Minute Exchange of Die)*
- Grondige kennis van productieprocedures (mengsels)
- Grondige kennis van grondige productkennis van ingrediënten, additieven, extracten die men gebruikt
- Competentie 9:
Controleert de bereiding (vloeibaarheid, textuur, …) en bepaalt afwijkingen (reactie van producten, …)
- Gebruikt controle-instrumenten
- Neemt stalen van producten
- Vergelijkt waarden van stalen en testen met richtwaarden
- Merkt afwijkingen aan de producten op (waarden, uitzicht, geur, smaak…)
- Interpreteert de controlegegevens
- Gaat na wat de oorzaak is van een afwijking (apparatuur, productieproces, …)
- Stemt de aanpak af op de voorrang van problemen
- Meldt problemen die zelf niet op te lossen zijn aan de verantwoordelijke
- Legt de productie stil indien nodig
- Houdt gegevens bij over de aard van de afwijking, het tijdstip en de oplossing
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van interpretatie van analysegegevens
- Kennis van visuele controles
- Kennis van staalname i.v.m. de te controleren producten
- Kennis van staalnameprocedures
- Kennis van de eigen productieapparatuur
- Kennis van het eigen productieproces
- Kennis van interne productieprocedures
- Kennis van stopprocedures
- Kennis van CCP’s (Critical Control Point)*, autocontrole en PVA’s (Punt Van Aandacht)
- Kennis van kwaliteitsnormen
- Competentie 10:
Verwijdert productieafval en maakt machines, installaties, containers (vaten, teilen,…), opslagruimtes schoon
- Stelt (mee) installaties veilig voor het uitvoeren van onderhoud
- Houdt zich aan het onderhoudsplan- en richtlijnen
- Stemt de techniek en het materieel af op de opdracht
- Gebruikt schoonmaakmaterieel
- Gebruikt een hoeveelheid product volgens het oppervlak en de vervuiling
- Ruimt de werkplek en het materiaal systematisch op
- Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen
- Sorteert en behandelt afval volgens de richtlijnen
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van onderhoudstechnieken en -procedures voor preventief en correctief basisonderhoud
- Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
- Kennis van afvalsortering
- Kennis van diverse reinigingstechnieken
- Grondige kennis van hygiëne en veiligheidsregels
- Competentie 11:
Controleert de samenstelling van een bereiding (vochtigheid, korrelgrootteverdeling, …)
- Neemt stalen van de producten
- Laat de producten door een labo controleren
- Voert berekeningen uit
- Voert metingen uit
- Vergelijkt waarden van stalen en testen met richtwaarden
- Houdt gegevens bij over de aard van de afwijking, het tijdstip en de oplossing
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van de regels voor de conversie van meeteenheden
- Kennis van interpretatie van analysegegevens
- Kennis van staalname i.v.m. de te controleren producten
- Kennis van staalnameprocedures
- Kennis van diverse meettechnieken voor viscositeit, zuurtegraad, … in functie van de te verwerken producten
- Kennis van analyses in functie van het proces
- Kennis van registratie van gegevens en opvolgdocumenten
- Competentie 12:
Vult de opvolgdocumenten van de productie (hoeveelheden, incidenten,….) in
- Houdt gegevens bij over het verloop van de productie (productiviteit, tijdstip, afwijkingen, storingen, ….)
- Houdt gegevens bij over het gebruik van materiaal
- Gebruikt software
- Houdt de registratie van stockgegevens bij
- Etiketteert de resterende producten en respecteert de traceerbaarheid
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis ICT
- Basiskennis van procedures van stockbeheer
- Kennis van traceerbaarheid en etikettering in functie van zijn eigen productie
- Kennis van registratie van gegevens en opvolgdocumenten
- Competentie 13:
Maakt samenstellingen, mengsels, mixen, verbeteraars klaar
- Gebruikt een automatische installatie
- Gebruikt manuele apparatuur (mixer, kneedmachine, schudmachine,…)
- Houdt zich aan de productieorder en de technische fiche
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van gebruik van werkdocumenten (productieorder, productieplanning, …)
- Kennis van gebruik van manuele (rand)apparatuur
- Kennis van procedures om de machine te bedienen
- Grondige kennis van productieprocedures (mengsels)
- Competentie 14:
Lost de ingrediënten, giet ze uit, mixt ze en verdeelt de aangemaakte producten verder voor verwerking of tijdelijke stockage
- Stuurt de producten verder via de transportband
- Gebruikt toestellen voor goederentransport
- Past de richtlijnen voor opslag toe
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van opslagmodaliteiten
- Kennis van de bediening van toestellen voor goederentransport
- Competentie 15:
Houdt toezicht op de doorstroom van producten
- Volgt informatie van beeldschermen op
- Doet controlerondes
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van interpretatie van analysegegevens
- Kennis van visuele controles
- Kennis van CCP’s (Critical Control Point)*, autocontrole en PVA’s (Punt Van Aandacht)
- Competentie 16:
Past doseringen aan
- Merkt afwijkingen aan de producten op
- Gaat na wat de oorzaak is van de afwijking
- Past de doseringen aan volgens de analyse
- Meldt problemen die zelf niet op te lossen zijn aan de verantwoordelijke
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van CCP’s (Critical Control Point)*, autocontrole en PVA’s (Punt Van Aandacht)
- Kennis van herberekeningen van doseringen in functie van analyses
- Competentie 17:
Doet het basisonderhoud van machines of uitrustingen uit en volgt dit op
- Merkt de noodzaak aan technisch onderhoud op
- Stelt de machine en/of uitrusting veilig voor het uitvoeren van onderhoud
- Voert zelf een preventief of correctief onderhoud uit van de machine
- Houdt zich aan het onderhoudsplan en -richtlijnen
- Stemt de techniek en het materieel af op de opdracht
- Meldt problemen aan de technicus of de verantwoordelijke
- Vult de formulieren in
- Sorteert afval volgens de richtlijnen
- Draait proef met de machines
- met inbegrip van kennis:
- Kennis van onderhoudstechnieken en -procedures voor preventief en correctief basisonderhoud
- Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
- Kennis van afvalsortering
- Kennis van (veiligheids)pictogrammen
- Kennis van procedures om de machine te bedienen
- Kennis van CCP’s (Critical Control Point)*, autocontrole en PVA’s (Punt Van Aandacht)
- Competentie 18:
Werkt hygiënisch en voedselveilig
- Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen
- Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen
- Volgt de richtlijnen voor voedselveiligheid en hygiëne op
- Respecteert de milieuvoorschriften
- Respecteert de ARAB-wetgeving*
- met inbegrip van kennis:
- Basiskennis milieuzorgsystemen
- Kennis van persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen
- Kennis van regels van persoonlijke hygiëne
- Grondige kennis van hygiëne en veiligheidsregels
* *ARAB : Algemeen Reglement voor ArbeidsBescherming
Beschrijving competenties a.d.h.v. de descriptorelementen
Kennis
- Basiskennis ICT
- Basiskennis milieuzorgsystemen
- Basiskennis van allergenen
- Basiskennis van procedures van stockbeheer
- Basiskennis van storingsanalyse
- Kennis van afvalsortering
- Kennis van analyses in functie van het proces
- Kennis van bewaringstechnieken
- Kennis van CCP’s (Critical Control Point)*, autocontrole en PVA’s (Punt Van Aandacht)
- Kennis van de bediening van toestellen voor goederentransport
- Kennis van de eigen productieapparatuur
- Kennis van de regels voor de conversie van meeteenheden
- Kennis van diverse meettechnieken voor viscositeit, zuurtegraad, … in functie van de te verwerken producten
- Kennis van diverse reinigingstechnieken
- Kennis van ergonomische hef- en tiltechnieken
- Kennis van gebruik van manuele (rand)apparatuur
- Kennis van gebruik van werkdocumenten (productieorder, productieplanning, …)
- Kennis van herberekeningen van doseringen in functie van analyses
- Kennis van het eigen productieproces
- Kennis van interne productieprocedures
- Kennis van interpretatie van analysegegevens
- Kennis van kwaliteitsnormen
- Kennis van nood- en evacuatieprocedures
- Kennis van onderhoudstechnieken en -procedures voor preventief en correctief basisonderhoud
- Kennis van opslagmodaliteiten
- Kennis van opstartprocedures
- Kennis van opvolging en controle van de eigen voorraad
- Kennis van persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen
- Kennis van procedures om de machine te bedienen
- Kennis van procedures voor het afstellen van de machine(s)
- Kennis van regels van persoonlijke hygiëne
- Kennis van registratie van gegevens en opvolgdocumenten
- Kennis van SMED (Single Minute Exchange of Die)*
- Kennis van staalname i.v.m. de te controleren producten
- Kennis van staalnameprocedures
- Kennis van stopprocedures
- Kennis van traceerbaarheid en etikettering in functie van zijn eigen productie
- Kennis van veiligheidsmaatregelen en -voorschriften
- Kennis van (veiligheids)pictogrammen
- Kennis van visuele controles
- Grondige kennis van Grondige productkennis van ingrediënten, additieven, extracten die men gebruikt
- Grondige kennis van hygiëne en veiligheidsregels
- Grondige kennis van productieprocedures (mengsels)
*CCP’s (Critical Control Point): een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen (gevarenanalyse en kritische controlepunten). Bedrijven die zich bezighouden met bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het voortbrengingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit controleproces, uitgaande van de Europese Unie wil ervoor zorgen dat het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met zo weinig mogelijk risico op besmetting.
*SMED : de SMED-methode tracht een snelle en efficiënte manier voor het omstellen van een productieproces te bekomen. Dit concept zegt dat elke omstelling minder dan 10 minuten zou moeten duren.
Cognitieve vaardigheden
- Doet controlerondes
- Doet controles/controlerondes
- Doet een visuele controle
- Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen
- Etiketteert de resterende producten en respecteert de traceerbaarheid
- Gebruikt controle-instrumenten en interpreteert de controlegegevens volgens procedure
- Gebruikt een hoeveelheid product volgens het oppervlak en de vervuiling
- Gebruikt software
- Houdt bij gebruik van materiaal rekening met de allergenenwetgeving
- Houdt de registratie van stockgegevens bij
- Houdt de voorraad op peil
- Houdt gegevens bij over de aard van de afwijking, het tijdstip en de oplossing
- Houdt gegevens bij over het gebruik van materiaal
- Houdt gegevens bij over het verloop van de productie (productiviteit, tijdstip, afwijkingen, storingen, ….)
- Houdt zich aan de productieorder en de technische fiche
- Houdt zich aan de productieorder en technische fiche
- Houdt zich aan het onderhoudsplan- en richtlijnen
- Houdt zich aan het onderhoudsplan en -richtlijnen
- Houdt zich aan productieorder en technische fiche
- Houdt zich aan (technische) voorschriften en productiefiches
- Interpreteert controlegegevens
- Interpreteert de controlegegevens
- Interpreteert de resultaten en neemt actie in geval van non-conformiteit
- Interpreteert gegevens en reageert passend
- Kiest de ingrediënten in functie van de productieorder
- Kiest een programma/receptuur uit een keuzemenu voor de productie
- Laat de producten door een labo controleren
- Laat eventueel de stalen analyseren door een labo of doet basisanalyses zelf
- Neemt de werkzaamheden van de vorige ploeg over
- Onderzoekt de conformiteit (kwaliteit, zuiverheid, ….)
- Past de doseringen aan volgens de analyse
- Past de richtlijnen voor opslag toe
- Raadpleegt de productieplanning
- Raadpleegt (technische) voorschriften en productfiches
- Raadpleegt veiligheidsvoorschriften en leeft ze na
- Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen
- Respecteert de ARAB-wetgeving*
- Respecteert de milieuvoorschriften
- Respecteert het allergenenbeleid
- Sorteert afval volgens de richtlijnen
- Sorteert en behandelt afval volgens de richtlijnen
- Stelt de machine en/of uitrusting veilig voor het uitvoeren van onderhoud
- Stelt de machine(onderdelen) manueel of computergestuurd in
- Stelt de parameters en coördinaten manueel of computergestuurd in en volgt ze op, onder andere via beeldschermen
- Stelt (mee) installaties veilig voor het uitvoeren van onderhoud
- Stemt de hoeveelheid grondstoffen en materialen af op de opdracht
- Stemt de hoeveelheid ingrediënten af op de opdracht (afwegen, doseren, mengen, berekenen, ….)
- Stemt de techniek en het materieel af op de opdracht
- Superviseert en verifieert grondstoffen en materialen op tekorten, hoeveelheid, dosering, mengeling en kwaliteitsafwijkingen
- Vergelijkt waarden van stalen en testen met richtwaarden
- Vergelijkt waarden van stalen en testen met richtwaarden
- Voert berekeningen uit
- Voert metingen uit
- Voert zelf een preventief of correctief onderhoud uit van de machine
- Volgt de richtlijnen voor voedselveiligheid en hygiëne op
- Volgt informatie op, zowel ter plaatse als via beeldschermen
- Volgt informatie van beeldschermen op
- Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen
Probleemoplossende vaardigheden
- Gaat na wat de oorzaak is van een afwijking (apparatuur, productieproces, …)
- Legt de productie stil in noodgevallen
- Meldt problemen die zelf niet op te lossen zijn aan de verantwoordelijke
- Meldt problemen en veiligheidsrisico’s aan de verantwoordelijke
- Merkt afwijkingen aan de producten op (waarden, uitzicht, geur, smaak…)
- Merkt afwijkingen, storingen aan de machine op
- Merkt afwijkingen, storingen op
- Onderneemt actie bij afwijkingen of tekorten van de te verwerken grondstoffen
- Stemt de aanpak af op de voorrang van problemen
Motorische vaardigheden
- Bedient de machine
- Draait proef met de machines
- Gebruikt apparatuur
- Gebruikt controle-instrumenten
- Gebruikt een automatische installatie
- Gebruikt manuele apparatuur (mixer, kneedmachine, schudmachine,…)
- Gebruikt schoonmaakmaterieel
- Gebruikt toestellen voor goederentransport
- Gebruikt weeg- en doseermateriaal (weegschaal, doseerglas, ….)
- Neemt stalen
- Neemt stalen van de producten
- Neemt stalen van producten
- Past hef- en tiltechnieken toe
- Ruimt de werkplek en het materiaal systematisch op
- Start de machine op
- Stopt de machine
- Stuurt de producten verder via de transportband
- Voert de geproduceerde goederen af
- Voert grondstoffen en hulpproducten aan/in de menger
- Vult de formulieren in
- Zet de ingrediënten klaar voor productie
Omgevingscontext
- De activiteiten worden uitgeoefend in een omgeving met hoge of lage temperatuur, in een vochtige omgeving met veel lawaai, geur en stof.
- De menger moet de vooropgestelde productie- en tijdschema’s respecteren.
- De menger moet werken onder tijdsdruk.
- De menger werkt samen met verschillende diensten (logistiek, labo, productie, …).
- De menger werkt soms in zones met gecontroleerde atmosfeer, risicozones : mixen die op luchtwegen werken, allergenen, ….
- Het beroep kan tillen van gewichten inhouden.
- Het beroep wordt uitgeoefend in industriële productiebedrijven waar grondstoffen verwerkt en gemengd worden.
- Het werk kan ook worden uitgeoefend in ploegen, tijdens het weekend, op feestdagen of ’s nachts.
- Het werk vindt plaats in een productieatelier: de eigenschappen van de grondstoffen kunnen bepalend zijn voor de omgevingscondities van de productieruimte.
Handelingscontext
- De menger heeft permanent aandacht voor het allergenenbeleid om kruisbesmetting te voorkomen.
- De menger werkt met installaties en/of manuele apparatuur.
- Gaat economisch en ecologisch om met grondstoffen en producten.
- Heeft permanent aandacht voor de kwaliteit van het product.
- Heeft permanent aandacht voor de voedselveiligheid en de hygiëne.
- Het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen is vereist.
- Het naleven van de hygiëne-, milieu- en veiligheidsvoorschriften van de sector is cruciaal.
- Houdt zich aan voorschriften en procedures.
- Is zich constant bewust van de mogelijke impact van zijn handelingen en is zeer geconcentreerd met zijn opdracht bezig.
Autonomie
Is zelfstandig in
- het plannen van de dagtaak en het aanmaken van de mengelingen.
Is gebonden aan
- De allergenenwetgeving
- De hygiëneregelgeving
- De instructies
- De productieorder en de productieplanning
- De technische fiche
- De veiligheids- en milieuvoorschriften
- Kwaliteitsvoorschriften
- Procedures
- Rapporteringsprocedures
- Richtwaarden en toleranties
Doet beroep op
- de productieverantwoordelijke voor de productieplanning, bij problemen en voor de voorraad van de ingrediënten; de labomedewerkers voor de staalanalyses; de logistieke medewerkers voor de levering van de ingrediënten; de onderhoudstechnici voor het correctief onderhoud.
Verantwoordelijkheid
- Controleert de bereiding (vloeibaarheid, textuur, …) en bepaalt afwijkingen (reactie van producten, …)
- Controleert de ingrediënten
- Controleert de samenstelling van een bereiding (vochtigheid, korrelgrootteverdeling, …)
- Controleert de voorraad voor de eigen productie.
- Doet het basisonderhoud van machines of uitrustingen uit en volgt dit op
- Houdt toezicht op de doorstroom van producten
- Lost de ingrediënten, giet ze uit, mixt ze en verdeelt de aangemaakte producten verder voor verwerking of tijdelijke stockage
- Maakt samenstellingen, mengsels, mixen, verbeteraars klaar
- Neemt kennis van de productiefiches en -voorschriften en bereidt de werkzaamheden voor
- Past doseringen aan
- Start, bedient en stopt de machine volgens de instructies
- Stelt de machine in door het instellen, selecteren van een basisprogramma
- Verifieert de veiligheidsvoorzieningen van de machine(s) (breekmachines, mengtoestellen, ….)
- Verwijdert productieafval en maakt machines, installaties, containers (vaten, teilen,…), opslagruimtes schoon
- Voorziet de werkpost van ingrediënten en controleert de bevoorrading
- Vult de opvolgdocumenten van de productie (hoeveelheden, incidenten,….) in
- Weegt de verhoudingen van de ingrediënten af en doseert
- Werkt hygiënisch en voedselveilig
Attesten en voorwaarden
Wettelijke attesten en voorwaarden
Voor de beroepsuitoefening van ‘Menger ’ is het beschikken van volgende attesten en/of voldoen aan volgende voorwaarden wettelijk verplicht:
-
Meldingsplicht ziekte of symptomen aan de exploitant van het levensmiddelenbedrijf zoals bepaald in Verordening (EG) nr. 852/2004 van 29 april 2004, bijlage II, hoofdstuk VIII "Persoonlijke hygiëne"