Skip to Main Content

Vakfiche wiskunde 3 bso

Geldig van 01 januari 2018 tot en met 31 december 2018
 

content

Studierichting

3e graad bso
  • Kantoor / Kantooradministratie en Gegevensbeheer
  • Kantoor / Logistiek
  • Zorgkundige (Engels)
  • Zorgkundige (Frans)
  • Kinderbegeleider baby's en peuters (Frans)
  • Kinderbegeleider baby's en peuters (Engels)
  • Kinderbegeleider schoolgaande kinderen (Engels)
  • Kinderbegeleider schoolgaande kinderen (Frans)
  • Elektrotechnisch installateur (Engels)
  • Elektrotechnisch installateur (Frans)

Referentiekader

ReferentiekaderOpmerking
Eindtermenhttp://eindtermen.vlaanderen.be/index.htm

Waarom leer je dit vak?

Het vak wiskunde maakt deel uit van de algemene vorming (PAV) in het beroepsonderwijs. Het doel van die algemene vorming reikt verder dan de leerinhouden die je in deze vakfiche vindt.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je kan organiseren. Dit toon je al tijdens je voorbereiding. Je plant zelfstandig je examens. Je verzamelt uit verschillende bronnen informatie om je goed voor te bereiden. Wees kritisch als je hieruit je keuze maakt, zeker als je het internet gebruikt. Het vraagt oefening om informatie correct te lezen en te interpreteren: ‘Is dit wel wat ik zocht? Kan het me verder helpen?’. Je bereidt je meestal zelfstandig voor op het examen. Het kan ook helpen om dat samen met anderen te doen.

Ook je examen afleggen vraagt een goede organisatie. Je verplaatst je daarvoor naar Brussel. Nadien leer je uit je ervaringen: na een minder goed resultaat pas je je voorbereiding aan. 

Onze opdrachten sluiten aan bij de dagelijkse werkelijkheid. Je zet je vaardigheden in om voor herkenbare problemen zinvolle oplossingen te vinden. Dit zal je helpen om sterker in het leven te staan, en om nieuwe uitdagingen  aan te pakken.

Toon meer
Toon minder

Om je in onze samenleving weerbaar en zelfredzaam op te stellen moet je voldoende rekenvaardig zijn. Vele alledaagse problemen vragen immers rekentechnieken zoals de regel van drieën of procentrekenen om ze op te lossen.

Wiskunde helpt je uitkomsten te schatten, berekeningen te maken en problemen op te lossen. Daarbij is het belangrijk dat je je uitkomst nadien kritisch bekijkt en je afvraagt of je resultaat wel mogelijk is en aansluit bij de werkelijkheid: ’Heb ik niet teveel betaald? Bestel ik de juiste hoeveelheden? Heb ik de afmetingen juist geschat en berekend?’.

Naast handig rekenen en problemen oplossen, word je in het alledaagse leven overspoeld met informatie. Overal om je heen zie je tabellen met getallen, grafieken en schema’s. Het is niet gemakkelijk de juiste informatie terug te vinden. Het vraagt oefening om informatie correct te lezen en te interpreteren: ‘Is dit wel wat ik zocht? Kan het me verder helpen?’ .

Na het beëindigen van deze graad moet je klaar zijn voor de arbeidsmarkt of voor een vervolgopleiding. Het vak wiskunde hoopt je de vaardigheden mee te geven om sterker te staan tegenover nieuwe uitdagingen. Daarom schetst het vak wiskunde je problemen, waar je dagdagelijks mee geconfronteerd wordt. Door hiervoor een oplossing te vinden, ben je beter gewapend voor wat komt.

Wat moet je leren?

Om je goed voor te bereiden op het examen, probeer je best deze studietips te volgen.

1.      Op het examen zal je vraagstukken moeten oplossen. Dat zijn alledaagse en levensechte problemen, ze bestaan vaak uit meerdere deelproblemen. Probeer ze eerst goed te begrijpen door ze een paar keer te lezen. Omschrijf het probleem met je eigen woorden, maak een schets of tekening als ondersteuning .

2.      Bij het oplossen van een vraagstuk kies je de meest geschikte oplossingswijze.  
Het helpt als je een probleem opsplitst. Bij elke tussenstap ben je kritisch: misschien moet je een stap herbekijken.  

3.      Maak vooraf een schatting van je uitkomst om te weten of je resultaat juist kan zijn en de werkelijkheid benadert. Bouw ook nadien controles in: vergelijk je resultaat met je vooraf gemaakte schatting.
Stel jezelf steeds de vraag: ’Is mijn uitkomst wel realistisch’?.
Sta ook stil bij je werkwijze. Misschien had je de oefening vlugger kunnen oplossen. Maak een oefening opnieuw en controleer je resultaat.

4.      In de tabellen vind je voorbeelden van betekenisvolle en levensechte situaties die een vertrekpunt zijn van een examenvraag. Deze voorbeelden kunnen je helpen bij je voorbereiding maar op het examen zelf kan je ook andere situaties krijgen.

5.      Voor alle oefeningen mag je een eenvoudig of niet programmeerbaar rekentoestel gebruiken. Probeer dit doelgericht te doen. Hoofdrekenen werkt vaak sneller, bijvoorbeeld als je eenvoudige procenten berekent. Gebruik je rekentoestel wel als een controle voor een reeks bewerkingen.

Let op, op het examen moet je voor alle rekenopdrachten kunnen rekenen met decimale getallen en breuken. Je kan de hoofdbewerkingen zoals optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen uitvoeren. Breuken vereenvoudigen kan je ook. Deze vaardigheden moet je beheersen.

Rekenvaardigheid

Wat moet je kunnen?
Wat moet je doen?

verbanden herkennen

verbanden herkennen in betekenisvolle en levensechte situaties zoals het verband tussen het aantal uren werk en de kostprijs of de winst bij de lotto en de winstverdeling onder het aantal winnaars…

de regel van drieën toepassen

deze regel toepassen in alledaagse situaties zoals de hoeveelheden van een recept omrekenen naar een aantal personen, de prijs per kilogram omrekenen naar de prijs voor een aantal gram,  de afstand na een bepaalde tijd bij een constante snelheid…

procenten berekenen

procenten berekenen in betekenisvolle en levensechte situaties zoals korting bij aankoop van meerdere verpakkingen van eenzelfde artikel, loonsverhoging, % daling of – stijging van de benzineprijzen, interest op een spaarrekening, btw … in krantenartikelen, advertenties, promoties

de schaal gebruiken

de schaal gebruiken in betekenisvolle en levensechte situaties zoals een bouwplan, een plattegrond, een wegenkaart, een stratenplan, een maquette, een bouwdoos …

de afmetingen van een schaalmodel omzetten naar de werkelijke afmetingen en omgekeerd

de schaal bepalen als de werkelijke grootte en de grootte op plan gegeven zijn

een eindresultaat omzetten naar een zinvolle eenheid zoals 0,001 kilometer omzetten naar 1 meter …

Geldbeheer

Wat moet je kunnen?
Wat moet je doen?

geld beheren

rekenen met de euro in levensechte situaties zoals geld teruggeven, gepast betalen…

vreemde munten omrekenen zoals bij een buitenlandse aankoop buiten de eurozone…

bankverrichtingen in levensechte situaties gebruiken zoals een overschrijving

eenvoudige intrestberekeningen uitvoeren zoals bij een zicht- of spaarrekening, een krediet- en debetrente …

een gezinsbudget opstellen en beheren

een overzicht maken van inkomsten en uitgaven over een korte periode van een maand of een lange periode van een jaar

een bestedingsbudget opmaken voor verschillende samenlevingsvormen zoals het boeken van een reis, de aankoop van een wagen …

rekeningen en/of facturen controleren en interpreteren zoals deze van gas, water, elektriciteit, telefoon …

bewust en verantwoord consumeren

zinvolle en nuttige reclame onderscheiden van misleidende en agressieve reclame

kostprijzen en/of promoties vergelijken zoals gsm abonnementen, reisformules

informatie van een kasticket controleren en interpreteren

Tabellen en grafieken

Wat moet je kunnen?
Wat moet je doen?

tabellen en grafieken met belangrijke maatschappelijke cijfergegevens interpreteren

informatie selecteren en interpreteren uit tabellen en grafieken zoals  uurregelingen van trein / tram / bus,  internetartikels, krantenartikelen, loonfiches, kinderbijslag, verkiezingsuitslagen …

absolute cijfers in deze tabellen omzetten in procenten en omgekeerd

verbanden herkennen en weergeven in een grafiek 

verbanden herkennen in betekenisvolle en levensechte situaties en weergeven in een grafiek zoals het aantal uren werk en de kostprijs; het startbedrag bij sparen, de aangroei  en de tijd van sparen; de winst bij de lotto en de verdeling onder het aantal winnaars…

Meetkunde

Wat moet je kunnen?
Wat moet je doen?

de volgende grootheden gebruiken

lengte

oppervlakte

inhoud, volume

massa

deze grootheden schatten

deze grootheden meten met het meest geschikte meetinstrument

deze grootheden berekenen in betekenisvolle en levensechte situaties zoals de massa van bouwmaterialen, de inhoud van een regenton…

temperatuur

tijd

snelheid

deze grootheden berekenen in betekenisvolle en levensechte situaties zoals de temperatuur van een koelkast, de tijd nodig om een afstand af te leggen bij een constante snelheid…

de omtrek en de oppervlakte berekenen van een vierkant, een rechthoek, een driehoek en een cirkel

de lengtematen en de oppervlaktematen

vraagstukken oplossen in betekenisvolle en levensechte situaties door het berekenen van de omtrek en/of de oppervlakte zoals het aantal potten verf voor het schilderen van je slaapkamer, het aantal pakken vloertegels voor het betegelen van de woonkamer, het aantal struiken voor de omheining van de tuin, … en hierbij:

- de juiste meetkundige figuur herkennen

- de eenheden omzetten naar eenzelfde eenheid zodat alle afmetingen in je opgave uitgedrukt staan in meter, decimeter…

- de juiste formule kiezen uit het formularium als bijlage en deze toepassen

- de juiste eenheid noteren bij de oplossing van het vraagstuk

de inhoud of het volume berekenen van een kubus, een balk en een cilinder

de inhoudsmaten of de volumematen

vraagstukken oplossen in betekenisvolle en levensechte situaties door het berekenen van de inhoud of het volume zoals het volume van een stookolietank, de inhoud van een regenton, opvullen van bloembakken met potgrond … en hierbij:

- de juiste meetkundige figuur herkennen

- de eenheden omzetten naar eenzelfde eenheid zodat alle afmetingen in je opgave uitgedrukt staan in meter, decimeter…

- de juiste formule kiezen uit het formularium als bijlage en deze toepassen

- de juiste eenheid noteren bij de oplossing van het vraagstuk

Welke opdracht moet je uitvoeren?

Dit vak heeft geen opdrachten

Welke bijlagen heb je nodig?

Bijlage
Wiskunde 3bso_bijlage formularium.pdf

Hoe verloopt het examen?

90 minuten voor examens vanaf 01-01-2018 tot 31-12-2018
Het examen wiskunde 3bso is een digitaal examen. Vraag je je af hoe een digitaal examen verloopt? De uitleg over onze digitale examens, de instructies en heel wat voorbeeldvragen vind je op http://examencommissiesecundaironderwijs.be/examens.
/
- Een balpen - Kladpapier - Het formularium - Digitale rekenmachine De digitale rekenmachine op de chrome-boxen in het examencentrum kan je hier downloaden om te oefenen: https://chrome.google.com/webstore/detail/calculator/joodangkbfjnajiiifokapkpmhfnpleo?hl=nl
Het digitaal examen bestaat uit gesloten vragen: invulvragen, sleepvragen, dropdownvragen, aflezen van tabellen en grafieken, meerkeuzevragen. Er is geen giscorrectie.

Hoe beoordelen we het examen?

Voor de gesloten vragen: - moet je het juiste antwoord aanduiden om punten te scoren - naargelang het vraagtype kan je voor een gedeeltelijk juist antwoord ook punten scoren - is er geen giscorrectie - herken je een probleemstelling uit het dagelijkse leven en kan je deze oplossen - kan je de gevraagde informatie vlot terugvinden in tabellen - kan je de gevraagde informatie vlot aflezen van grafieken - je eindresultaten correct afronden - gebruik je efficiënt je rekenmachine Op het platform worden de punten van het examen weergegeven op 100. De componenten hebben echter een verschillend gewicht.

Rekenvaardigheid

25%

Geldbeheer

30%

Tabellen en grafieken

20%

Meetkunde

25%

Met welk materiaal bereid je je voor?

Je moet zelf op zoek naar leermiddelen om je examen voor te bereiden. De Examencommissie stelt zelf geen leermiddelen ter beschikking. Je kan boeken of cursussen kopen in een (online of tweedehands-) boekenhandel of ontlenen in een bibliotheek. We verwijzen ook naar websites waar je vaak gratis studie- en oefenmateriaal kan vinden.
Bij elke nieuwe editie van de vakfiche actualiseren we deze bibliografie. Toch is het best mogelijk dat bepaalde werken niet meer verkrijgbaar zijn of dat nieuwe werken die al op de markt zijn nog niet zijn opgenomen. Ook websites veranderen al eens aan van naam of worden aangepast . Als je niet onmiddellijk op de juiste website terechtkomt, kan je die proberen te vinden via een goede zoekmachine.
We maken bewust een selectie van leermiddelen die ons op dit ogenblik het meest aangewezen lijken om je voor te bereiden op onze examens. Zo willen we je helpen om je studie efficiënter aan te pakken. Je kan echter ook andere werken of cursussen gebruiken bij je voorbereiding op het examen.
Methode
Uitgeverij
Gegevens

PAV Budgetbeheer

Van In

www.vanin.be

Uitgerekend
BVL en 1B

Numeriek 1 en 2

Averbode

www.averbode.be

Op mij kan je rekenen

Die Keure

www.diekeure.be

Concreet 3 en 4

Pelckmans

www.pelckmans.be

Website
Wat vind je hier?

www.wikifin.be – Wikifin@school.be

alle informatie over geldzaken en budgetteren

www.paborekenwijzer.nl

voorbeeldoefeningen in levensechte situaties: procenten, regel van drie, grafieken en tabellen…

www.examenblad.nl – 2f/3f niveau

voorbeeldoefeningen in levensechte situaties: procenten, regel van drie, schaal, meetkunde, grafieken en tabellen…

www.cito.nl – 2f/3f niveau

voorbeeldoefeningen in levensechte situaties: procenten, regel van drie, schaal, meetkunde, grafieken en tabellen…

http://oefenen.facet.onl

 

voorbeeldoefeningen in levensechte situaties: procenten, regel van drie, schaal, meetkunde, grafieken en tabellen…

/